– Lofoten er mulighetens land

Utvidet: Anders Balteskard (t.h.) etablerte Sisu Design Lab i 2014. I 2016 fikk han med seg Jarle Frivold på laget, og i fjor startet også Jette Graaner i bedriften.

Utvidet: Anders Balteskard (t.h.) etablerte Sisu Design Lab i 2014. I 2016 fikk han med seg Jarle Frivold på laget, og i fjor startet også Jette Graaner i bedriften. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Anders Balteskard (39) så at det var behov og grunnlag for å etablere egen bedrift. I dag har Sisu Design Lab tre ansatte og flyttet nylig inn i nye lokaler på kaikanten i Svolvær.

DEL

Harstadværingen flyttet til Lofoten i 2007. Syv år senere, i 2014, ble ideen om en egen bedrift realisert.

– Som utøver innenfor grafisk design kan man enten jobbe med ren produksjon eller spesialisere seg. Vi har valgt dette faget fordi vi har en viss kreativitet vi ønsker å få utløp for, og bakgrunnen for å etablere Sisu Design Lab var å spesialisere seg. Jeg ønsket å etablere et rendyrket designbyrå, sier Balteskard.

To nye ansatte

Siden 2014 har han utvidet bedriften betraktelig. I 2016 fikk han Jarle Frivold (39) fra Feiring med på laget, og i november 2018 ble også Jette Graaner (29) fra Kongsberg en del av Sisu Design Lab. Frivold flyttet til Kabelvåg fra Bjørkelangen i 2016 sammen med familien.

– Jeg søkte på «grafisk designer i Lofoten», og fant Anders via Gule sider. Jeg hadde noen prosjekter på egen hånd, men fikk fort en god tone med Anders over telefonen, og fant ut at disse kunne innlemmes i bedriften, sier Frivold, som er utdannet ved Westerdals og Kunsthøgskolen i Oslo.

I utgangspunktet var planen at familien skulle bo i Kabelvåg i et år. Nå har de imidlertid bestemt seg for å bli.

– Etter hvert blir ikke fjellene noe du får hakeslepp av, men en del av hverdagslivet ditt. Det ene året ble til to år, og i fjor besluttet vi at vi skulle bli i Lofoten. Nå skal vi bli gamle her, sier Frivold og smiler.

Graaner på sin side hadde sommerjobb i Henningsvær sommeren 2017. Allerede da bestemte hun seg for at hun skulle bo i Lofoten, og etter endte studier i produktdesign i Oslo, ble hun en del av Sisu Design Lab i november 2018. Også hun tok direkte kontakt med Balteskard.

– Det er mye som gjør at jeg føler meg hjemme her, men det viktigste er kanskje folkene. I tillegg er Lofoten en eneste stor lekeplass for voksne, og jeg er veldig takknemlig for at jeg får jobbe med det jeg er ment til å gjøre på et sted som dette, sier Graaner, som i tillegg til å ha en bachelorgrad i produktdesign, har en bachelorgrad i grafisk design.

Gode resultater

I 2014 hadde Balteskard gjort seg kjent med kundemassen i Lofoten etter å ha bodd og jobbet her i noen år. Han så at det var behov og grunnlag for å etablere egen bedrift, og etter hvert valgte han å ta steget. Sisu Design Lab har siden 2014 hatt en god utvikling. Hvert år siden oppstarten har regnskapet vist overskudd og i 2017 økte både omsetning og resultat før skatt betraktelig.

– Utviklingen har fulgt det generelle oppsvinget Lofoten har hatt de siste årene. Vi har opparbeidet oss en solid kundebase, først og fremst lokalt, sier Balteskard, og legger til at de har gode samarbeidspartnere, deriblant SALT.

Sisu Design Lab arbeider blant annet med logo, identitet, eksponeringsdesign og pakningsdesign. Balteskard forklarer utvidelsen med flere ansatte som en konsekvens av en stadig økende arbeidsbyrde. Utvidelsen har også medført at Sisu Design Lab har flyttet inn i nye og større lokaler langs kaikanten i Svolvær. Ifølge grunnleggeren er det gode muligheter for dem som sitter med et ønske om å etablere bedrift i Lofoten.

– Jeg pleier å si at Lofoten er mulighetenes land. Når det gjelder oss og mange andre oppstartsbedrifter, har man mulighet til å bli mer synlig her enn innenfor ring 3 i Oslo. I tillegg finnes det en sunn lokalpatriotisme i Lofoten. Jeg velger å tro at folk ønsker å bruke oss fordi vi er flinke, men vi ser også en bevissthet rundt dette med å benytte seg av lokale krefter, sier Balteskard.

Til Lofoten

Han flyttet fra Harstad som 18-åring, og bodde mange år i Bergen hvor han gikk på kunstskole og jobbet.

– I 2006 fikk jeg min første datter, og da endret behovene seg. Dragningen hjem til Nord-Norge ble sterkere, sier Balteskard, som i dag bor sammen med familien i Kabelvåg.

– Her har vi alt vi trenger med utgangspunkt i våre verdier. Det er som Jarle sier – man kommer på grunn av naturen, men blir på grunn av folkene, legger han til og smiler.

Artikkeltags