Pumpehuset på kaia blir ikke helt A4

Pumpehus:  Pumpehuset har buet tak, Det grønne området skal illustrere nordlys.

Pumpehus: Pumpehuset har buet tak, Det grønne området skal illustrere nordlys. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sjøvannsanlegget skal forsterke energikildene for Thon Hotel Lofoten og andre bygninger i Svolvær sentrum.

DEL

Naarud Stokke Wiig As har sendt søknad til kommunen om å få etablere et pumpehus på Hurtigrutekaia på oppdrag fra Follo Fjernvarme.

Det planlagte pumpehuset er på 17 kvadratmeter og har en høyde på 3,6 meter og skal huse pumpe og sjøvannsinntak.

– Nå har vi en ledning som ligger under kulturhuset og inn. Denne får ikke inn store nok mengder til å betjene de to varmepumpene vi har. Derfor ønsker vi en forsterkning av sjøvannsinntaket, forteller Lloyd Lilleng i Follo Fjernvarme.

Forsterke inntaket

Vannet som i dag blir sugd opp fra ti meters dybde holder åtte til ni grader og blir varmet opp til 60 grader ut til det kommunale nettet.

– Vi får ikke inn nok vann ved å suge det opp. Derfor ønsker vi nå en pumpe som kan pumpe det inn i sentralen, for å forsterke det inntaket vi har.

Follo Fjernvarme har fått til en leieavtale med havnevesenet om å etablere pumpehuset på arealet på kaia.

Nå håper de å få godkjent planene i Næring-, plan- og utviklingsutvalgets møte den 3. september.

– Vi håper å få kommet i gang så snart som mulig. Å få opp selve bygget blir nok gjort i høst. Arbeidet i sjøen er vi litt mer bekymret for. Vi nærmer oss en periode på året hvor det kan bli mye vær. Vi er avhengig av at det er vindstille og opphold for å gjøre enkelte deler av jobben, derfor blir nok hovedjobben gjort i april og mai til neste år, sier han.

Hyret arkitekt

I stedet for å lage et ordinært bygg for å huse pumpa har Follo Fjernvarme hyret inn arkitekthjelp.

– Vi ønsket å få til et litt mer spennende bygg enn en firkantede kasse. Bygget blir det passasjerene på hurtigruta ser når de kommer til kai. Derfor bestemte vi oss for å bruke en seriøs arkitekt til å tegne for oss. Vi har et ansvar for at det skal se ordentlig ut, sier Lilleng.

Taket på bygget er laget med buede former og huset er laget med perforerte metallvegger. Det er også planlagt vinduer på alle sider av huset for at folk skal kunne se pumpa i drift.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken