Sliter med rekrutteringen: – Verste utfall er at vi ikke har korps til å spille på 17. mai

En av tre: Johan J. Gundersen er en av de tre musikantene i hovedkorpset i Svolvær. To av tre musikanter spilte med Stormarknes sitt korps under korpsarrangementet Lyden langs Leia hvor det ble holdt konsert på Svolvær torg.  I bakgrunnen sees styreleder Stig-Arne J. Gundersen.

En av tre: Johan J. Gundersen er en av de tre musikantene i hovedkorpset i Svolvær. To av tre musikanter spilte med Stormarknes sitt korps under korpsarrangementet Lyden langs Leia hvor det ble holdt konsert på Svolvær torg. I bakgrunnen sees styreleder Stig-Arne J. Gundersen. Foto:

Svolvær skoles musikkorps sliter med rekrutteringen. Idag består hovedkorpset av tre musikanter i tillegg til tre aspiranter.

DEL

– Vi gir ikke opp. Vi hadde flere før sommeren, men så fikk vi frafall ved oppstart. Men vi ser framover og prøver å få til å rekruttere flere, sier Stig Arne J. Gundersen, styreleder i Svolvær skoles musikkorps.

Styrelederen tror at grunnen til at korpset ikke får nye medlemmer er at ungene har mange aktiviteter å velge blant.

– Det tar tid å bygge opp et miljø, vi er i konkurranse med andre aktiviteter som tar mye tid, og da blir det ikke tid til korps, sier han og viser til at det tidligere også har vært et problem for korpset å få rekruttert nok medlemmer.

Korpset er så mye mer enn å stå opp grytidlig på 17. mai, skal vi tro Gundersen.

– Man lærer seg å spille et instrument, som man kan ha med seg resten av livet. I korpset er det ingen innbytterbenk. Alle får være med og det gir stor mestringsfølelse å spille et instrument og lære seg å spille med andre.

Les også: Nye klasserom og kulturskole til 20 millioner kroner: – Anslagene stemmer ikke overens med markedet

Rimelig aktivitet

Mange er kanskje redd for at det er mye dugnad som skal til hvis poden er med i korps?

– Hvis vi sammenligner oss med et idrettslag så er dugnaden minimal. Vi har dugnad hvis vi har et arrangement, og det er ikke så ofte. Kanskje et par tre ganger i året. Ikke reiser vi vekk hver helg for å spille heller slik som man kanskje må i idretter, for å sette det på spissen. Den dugnaden vi har den klarer man å stille opp på, er styrelederen klar på.

Det er heller ikke en fritidsaktivitet som krever mye utstyr.

– Halvårskontingenten er på 500 kroner. Korps er en rimelig aktivitet hvor alle blir sett og hørt. Vi har uniformer og instrument. Kontingenten dekker forsikring og leie av dirigent, forklarer han.

Ikke korps på 17. mai

Han håper at folk ser verdien av å ha et skolekorps.

– Jeg håper at ungene ser at det er kult og artig å spille i korps. Man får reise på turer og får nye venner. Flere av dagens musikere har bakgrunn fra korps, blant annet Bremnes.

I verste fall er det over og ut for korpset.

– Vi må ta vare på de vi har og håpe på at vi får rekruttert nye medlemmer gjennom korps i skolen. Det verst tenkelige utfallet er at vi ikke har korps til å spille på 17. mai, ved julegrantenninga eller på adventskonserten. Vi får prøve å holde liv i det som er. Det er synd for dem som vil og har lyst.

Les også: Støtter korpset med 5000 kroner: – Det er noe som gleder alle

Korps i skolen

Kulturskolen i Vågan vil som tidligere år stå for musikkundervisningen på tredje klassetrinn fram til jul, gjennom prosjektet Korps i skolen. Her får elevene mulighet til å teste ut forskjellige instrumenter og lære seg å spille. Nytt av året et at kulturskolen har inngått et samarbeid med Skolefritidsordningen ved Svolvær skole om korpsundervisning.

– Nå har vi fått et samarbeid med SFO, hvor vi skal ha en time med korpsundervisning hver tirsdag ettermiddag. Allerede tirsdag skal ni stykker begynne i korps. Kulturskolen går i gang med dette, og tar utgiften foreløpig, forteller treblåslærer ved Vågan kulturskole, Ingvild Kjæstad Sæterli.

Hun begynte i jobben 1. august i år, og kan fortelle at prosjektet også er en mulighet for henne å bli kjent med elvene.

– Det har ikke vært treblåslærer her på en stund, slik at dette kan være med på å rekruttere elever. Det blir også veldig mye lettere for oss å få til øvinger når vi flytter til skolen, da kan samarbeidet og synligheten bli bedre.


Ønsker å rekruttere

Leder i Svolvær musikkforening, Sissel Pedersen forteller at de ønsker å rekruttere nye medlemmer fra skolekorpset.

– Vi ønsker jo å rekruttere. Men det har ikke vært særlig oppgang på rekrutteringen fra skolekorpssiden på lenge. Det er trasig at ungene ikke vil gå i korps, sier Pedersen.

Hun forteller at korpsmedlemskap kan glede en, uansett alder.

– I musikkforeninga har vi medlemmer fra 13 år til 77 år. Korps er en av de få tingene hvor man kan sette en 13-åring og en 77-åring i lag, sammenlignet med idrett. Vi var i Bodø på seminar med Bodø Harmonimusikk. Det hadde ganske mange ungdommer med seg, og det var veldig artig.

I fjor hadde musikkforeninga seminar med flere skolekorps i kommunen som ble avsluttet med en konsert.

– Skolekorpsene synes selv det var artig å spille sammen med oss, og vi syntes det var artig å ha dem med. Jeg stiller gjerne opp på samarbeid hvis de ønsker det. Men jeg kan jo ikke lære bort på samme måte som lærere. Derfor er det viktig at vi har lærere i kulturskolen som kan lære bort.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags