– Vi fikk ideen etter at en av oss hadde sett dette vidunderlige stedet på internett

Video: Sander Lied Edvardsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Ti våghalser gikk på slakk line til Svolværgeita.

DEL

Fra lang avstand kunne man se at det gikk folk, nær sagt i løse luften, fram og tilbake mellom fjellet og Geita. Tidligere i sommer har flere spektakulære stunt blitt gjort oppe på den kjente fjellformasjonen, men vennegjengen er ikke her for å overgå noen andre.

Se video øverst i artikkelen!

– Wow, nei det har vi ikke hørt om, sier flere av dem i kor, når de får høre om de andre stuntene.

På bakkenivå har det vært diskusjon rundt det hele og ikke alle er like begeistret for de stadig nye stuntene.

«Tur i parken»

Oppe ved Geita var det derimot god stemning med mat, musikk, latter og aktiviteter. I det hele og det store var stemningen som piknik i parken med slakk line mellom trær, bare at den her er over til Svolværgeita.

Gikk på line til Svolværgeita.

Gikk på line til Svolværgeita.

Ingen av gjestene fra Italia og Østerrike har fått med seg at folk kanskje ikke er begeistret for det de driver med.

– Det er viktig for oss å fortelle at vi forlater stedet så rent som mulig. Når vi pakker sammen vil det ikke vises at vi har vært her, forklarer Tobias.

Vi gjør sporten vår på en veldig sikker måte.

Tobias, frimodig klatrer

Gjengen er mellom 20 og 24 år og kommer fra Syd-Tirol i Nord-Italia, de kjenner hverandre gjennom studier i Østerrikes to største byer Wien og Graz.

Alle er rutinerte klatrere og det ser heller ikke ut til at det er noe i veien med lineferdighetene.

 

Gikk på line til Svolværgeita.

Gikk på line til Svolværgeita.

Sikkerhet i høysetet

For gjengen er sikkerheten, i tillegg til å ikke sette spor, det viktigste. De brukte en hel dag for å rigge til utstyret på best mulig måte. Med ni forskjellige festepunkter i fjellet skal det ekstremt mye til for at det hele skal løsne.

– Vi gjør sporten vår på en veldig sikker måte. Vi går alltid med sikkerhetstau, vi har ei line som tåler mye mer enn det presset vi påfører den og vi har ei ekstra line i backup hvis noe mot formodning skulle ryke. Så vi vil ikke plasseres i samme kategori som for eksempel basehoppere som hiver seg ut med bare én fallskjerm, forteller Tobias, før en av de andre legger til at de har forhørt seg med to forskjellige fjellguider før de satte opp linen.

Debatt: Er det greit at alle får utfolde seg på Svolværgeita? Stem nederst i saken!

Norge rundt

Turen til Lofoten er en del av en måneds lang rundtur i Norge.

Gikk på line til Svolværgeita.

Gikk på line til Svolværgeita.

– Vi har vært litt forskjellige steder. Blant annet Mardalsfossen, Oppdal og Saltstraumen, i tillegg til Unstad og Presten i Lofoten, forteller de i munnen på hverandre.

Inspirasjonen til å komme til Svolvær var rett og slett et googlesøk hvor Svolværgeita dukket opp.

– Da vi kom hit ble vi nesten litt skuffet. Fra bakkenivå så ikke Geita så stilig ut, men da vi kom opp hit var det bare helt rått!

Bekymret for Svolværgeita

En sommer med flere spektakulære stunt på Svolværgeita får diskusjonen til å gå. 

Hopp på sykkel, salto mellom hornene, med brudekjole eller rulleskøyter. Det virker som om det bare er fantasien som setter grensen for måtene folk kan gjøre det populære spranget på. Sist i rekken er altså søreuropeerne som i flere dager har gått på slakk line over til hornene.

Les mer om de spektakulære stuntene her: 15 toppsaker om Svolværgeita

Frykter skade

På søndag la den klatreren med mest erfaring på Svolværgeita, Geir Rune Holm ute et bilde av guttene på slakk line på vei mot Geita. Han frykter at hornene skal ta skade av slike stunt.

Ingen selvfølge at hornene tåler denne belastningen.

Geir Rune Holm, fjellguide

– Jeg ble meget betenkt over at det ble festet bånd rundt begge hornene. Ingen selvfølge at hornene tåler denne belastningen.Linene må spennes ganske hardt for at det skal være mulig å gå på, skriver Holm på Facebook, og fortsetter:

– Etter min vurdering så vil jeg på det sterkest advare mot denne type festepunkter rundt hornene på Svolværgeita. Trist om et slikt landemerke blir skadet av slike ubetenksomme handlinger.

Etter at han la ut innlegget har debatten rast, og folk diskuterer om dette virkelig kan rive ned hornene.

Måling: Dette var avstanden mellom boltene i 2008.

Måling: Dette var avstanden mellom boltene i 2008.

Måler stabiliteten

I 2007 var en lignende bekymring på agendaen til kommunen. Da hadde nemlig ei steinblokk rast ut fra lillehornet. Den gang gjorde ingeniørgeolog Kine Wenberg Jacobsen ei stabilitetsvurdering av Svolværgeita. I rapporten står det følgende, betryggende ord:

«Det er vurdert at det er lite sannsynlig med store (større enn 10 m³) nedfall fra Svolværgeita innenfor et tidsintervall på 50–100 år.»

Videre står det likevel at det kan være en viss fare for mindre ras: «For å forhindre ras som skader klatrere, bør derfor rensk av løse blokker foretas med visse tidsintervaller.»

– Ut fra tidsintervallene som ble fastslått skal neste undersøkelse og rensk av hornene gjøres til neste år, forteller leder for teknisk drift i Vågan kommune, Svein Christiansen.

Han var selv med på undersøkelsene i 2007 og forteller at det året etter ble satt inn bolter i lillehornet for å registrere om ei sprekk ble større. I 2008 var det 178 millimeter mellom boltene, og om klatrere registrerer avvik fra dette kan det meldes inn til kommunen.

Bør ta mindre risiko

Da Geir Rune Holm la ut meldingen på Facebook fortalte han også at han hadde varslet politiet om aktiviteten.

Vi vil reagere på slik opptreden fordi det setter liv og helse på spill.

Kåre Munkvold, operasjonsleder i Politiet

– Vi har vært oppe i området i helga for å se, men da var det ikke noe aktivitet der. Men jeg kan si at vi vil reagere på slik opptreden fordi det setter liv og helse på spill. Dernest også folk som eventuelt må opp å redde folk, opplyser Kåre Munkvold operasjonsleder hos politiet, og legger til:

– At folk klatrer opp på Geita som en attraksjon er kjempeflott, men nå virker det som om den ene skal overgå den andre med stunt. Til slutt vil det gå galt og i så måte følger vi det opp.

Debatt: Er det greit at alle får utfolde seg på Svolværgeita? Stem nederst.

Artikkeltags