Thon-direktør ber Vågan kommune ta grep: – Torget burde vært mer levende

Torget: Direktør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels ser gjerne at Vågan kommune gjør enda mer ut av torget i Svolvær.

Torget: Direktør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels ser gjerne at Vågan kommune gjør enda mer ut av torget i Svolvær. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels mener Vågan kommune må utvikle torget i Svolvær i større grad enn i dag.

DEL

Thon starter på senvinteren og våren neste år arbeidet med det nye hotellet i Svolvær. Hotellkjeden satser på å åpne dørene i løpet av 2020 eller tidlig i 2021 og vil da ha to hotell i byen.

Morten Thorvaldsen besøkte Svolvær i helga og mener Vågan kommune bør gjøre mer ut av torget i byen.

– De må være flinkere der, sier han til Lofotposten.

Les også: Protesterte mot ugress på torget: – Det ser jo ikke ut

– Burde hatt en skulptur!

Thon-direktøren peker på at torget er ansiktet til Svolvær som by.

– Kommer du med hurtigruta inn til byen er torget det første du ser, det samme med dem som kommer ut av taxi hit fra flyplassen. Torget burde blitt mer levende og det kunne for eksempel hatt en skulptur, sier han.

Han mener dagens torg slik det er lagt opp i dag mangler noe.

– Her burde det vært for eksempel en fontene som gjenspeiler nordlyset og om vinteren kunne den vært «frosset», foreslår han og advarer samtidig mot innslag som i europeiske byer der det spruter vann opp av ulike hull i bakken.

– Sånt er bare tull.

Thorvaldsen er ikke alene om å mene at torget i Svolvær bør rustes opp. I april slo styreleder og eier Erik Drechsler i Cetho Eiendom AS fast at torget ikke prioriteres bra nok.

– Det er ikke rent om sommeren og på vinteren er det oppsamling av snø, sa han under en markering da selskapet feiret 25 år.

Da ga Cetho Eiendom AS samtidig Vågan kommune 500.000 kroner til å forskjønne torget. Et forslag fra eiendomsselskapet er å få på plass en fontene med en blomsterpark rundt, og kommunen fikk da to år på seg til å komme fram til en egnet løsning for å oppgradere torget.

– Vi trenger å få myket opp torget, sa Erik Drechsler også den gang.

Cetho gikk nylig ut og oppfordret til innspill rundt hva bykiosken de eier på torget kan brukes til, da pekte de også på at mange av torgbodene i sommer skjulte kiosken helt.

Mangfold: Det er mange spisesteder og torghandlere på Svolvær torg om sommeren. Her fra juli 2017

Mangfold: Det er mange spisesteder og torghandlere på Svolvær torg om sommeren. Her fra juli 2017 Foto:

Les også: Frir til folket: – Hva bør kiosken brukes til?

– En festplass

Rådmann Tommy Stensvik sier Vågan kommune jobber med ulike alternativer for å gjøre bruk av gaven fra Cetho. Her er man imidlertid ikke landet på en løsning enda.

Ordfører Eivind Holst (H) sier han på sin side oppfatter at torget er et levende sted med mye aktivitet, han viser også til at det er gjort flere grep for å øke trivselen.

– Det er også gjort tiltak for å redusere snubling med blant annet rekkverk, det er også satt ut flere søppelbokser og benker, sier han.

Holst er glad for at mange vil drive handel på torget, Vågan kommune leier ut plass til torghandlere på angitte plasser på torget.

– Det har vært tatt opp estetiske ting om hvordan disse teltene ser ut. Rent personlig synes jeg ikke det er et problem, det gir et inntrykk av å være et sted der det skjer mye og det blir heller ikke så formelt, sier han og åpner samtidig for at det kan være aktuelt se på selve gjennomføringen av handelen på torget.

Eivind Holst peker også på at det har vært initiativ tidligere om skulptur på torget, men minner om at plassen også er tiltenkt store arrangementer med mye folk.

– Utfordringen er at torget er laget som en festplass. Skal man ha en fast installasjon må det eventuelt bli i randsonen til torget ettersom en festplass betinger en åpen plass, sier han.

Artikkeltags