Det kryr av folk i Geita - noen burde absolutt ikke vært der

Spektakulært: Det er bilder som dette folk valfarter for å skaffe seg. For det er jo ingen tvil om at Svolværgeita er spektakulær som få.foto: Privat

Spektakulært: Det er bilder som dette folk valfarter for å skaffe seg. For det er jo ingen tvil om at Svolværgeita er spektakulær som få.foto: Privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Trafikken på Svolværfjellene har økt betydelig de siste årene, og særlig Svolværgeita er et yndet turmål.

DEL

Den ikoniske fjellformasjonen opplever større besøkstall enn noen gang, og det ser ikke ut til å minske med det første.

– Det er vanskelig å tallfeste egentlig, men så lenge det er opphold så er det folk der. Jeg tror kanskje dette er rekordsommer for Svolværgeita, sier Henrik Bain.

Kabelvågværingen er en rutinert fjellklatrer og selv nærmer han seg 100 turer på «Geita».

– Jeg tror ikke grensen er nådd enda, det kommer nok bare til å bli enda mer populært.

– Og det er jo veldig bra for Lofoten at Svolværgeita trekker folk. Interessen sprer seg nok mye på sosiale medier, både blant nordmenn og utlendinger. Jakten på spektakulære bilder teller mye, og det får man i høyeste grader oppe, forteller Bain.

– Mye rart

Et av de klare tegnene på at trafikken har økt viser seg på stiene i fjellsiden. Her dukker det stadig opp nye veier. Til nå har det vært lite ulykker på Svolværgeita, men flere urutinerte folk kan gå ut over sikkerheten.

– Til nå har jeg ikke opplevd noen direkte farlige situasjoner, men det er en del tvilsomt for å si det slik. Da går det på at enkelte i bunn og grunn ikke er klar for en sånn tur. Når man mangler skikkelig tauforståelse er det vågalt å begi seg ut en sånn tur. Da blir jeg egentlig både skremt og sint på deres vegne, forklarer 24-åringen.

Selv har han opplevd å støte på folk som rett og slett ikke aner hvordan de skal komme seg ned fra hornene.

– Med så mye folk er det egentlig bare et tidsspørsmål før det skjer noe der oppe, advarer han.

Juletre

På de mest trafikkerte dagene kan man tydelig se at det kryr av klatrere i veggen.

– Tidvis kan man vel sammenligne det med et juletre. Men på tross av det vil jeg si at sikkerheten er god. Det skumle er de som ikke helt vet hva de gjør.

Blant de lokale klatreentusiastene har det blitt diskutert mye rundt Svolværgeita, og Bain har en oppfordring til besøkende.

– Om det skjer ei ulykke er det veldig kjedelig, vi vil jo helst ikke at Svolværgeita skal ha et slikt rykte. Det viktigste de som vil opp dit gjør, er å lese seg skikkelig opp og aller helst spør lokale klatrere om råd, avslutter Henrik Bain.

Artikkeltags