De har laget et alternativ til Google

Informerer pasientene: På minebehandlingsvalg. no kan pasientene lese seg opp på behandlingsalternativer, sier Jorunn Brendeford på Nordlandssykehuset.

Informerer pasientene: På minebehandlingsvalg. no kan pasientene lese seg opp på behandlingsalternativer, sier Jorunn Brendeford på Nordlandssykehuset.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Og nettstedet er til å stole på

DEL

– På nettstedet Mine behandlingsvalg finner pasientene informasjon de kan stole på.
Det sier Jorunn Brendeford på Nordlandssykehuset. Hun er regional koordinator for behandling av sykelig overvekt.

Heller enn Google

– I dag går de gjerne rett på Google, der det ikke nødvendigvis verken er oppdatert eller riktig informasjon. Det er jo også slik at private aktører har en stor markedsandel i slike nettsteder som folk søker på, sier Brendeford til an.no.

Derfor har helsevesenet selv laget «Mine behandlingsvalg» der pasienten skal få hjelp til å finne ut hva som er beste behandlingsmåte for akkurat henne eller ham. Og der de finner informasjon om fordeler og ulemper ved de forskjellige valgene.

Det er Helse Nord som finansierer prosjektet, som styres fra Universitetssykehuset i Nord-Norge. Foreløpig er det laget informasjon om prostatakreft, bukspyttkjertelkreft, kronisk nyresvikt, bukspyttkjertelcyste og sykelig overvekt. Nordlandssykehuset har laget informasjonen om sistnevnte diagnose.

Flere diagnoser

Mine behandlingsvalg skal brukes over hele landet, og planen er at det skal omfatte flere diagnoser etter hvert.

Lederen i Landsforeningen for sykelig overvekt, Mari Mette Graff, mener dette er et svært nyttig verktøy.

– Det aller viktigste er at det gir meg mulighet til aktiv vurdering og valg av hvilken behandling som er best for meg.

Motiveres

– Jeg får informasjon om behandlingstilbud og hvilken effekt de har. I tillegg får jeg mulighet til å kartlegge hvor jeg er i forhold til motivasjon. Det er viktig for alle å være myndiggjort. Det øker motivasjonen og følelsen av livsmestring, sier Graff. I dag opplever sykehusene at pasienter «bestiller» en behandling de ikke lenger tilbyr, eller ikke vet hva behandlingen krever av dem.

– Nå vil pasientene få vite mer om hva behandlingene innebærer og sette dem i stand til å ta det riktige valget sammen med legen, sier Brendeford til an.no.

Artikkeltags