Oppløftet av debatten så langt

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Stortinget behandlet torsdag forslaget på Nasjonal helse- og sykehusplan. Lofotposten har tidligere skrevet at Høyre, Frp med Venstre og Ap på laget, har flertall for innstillingen fra Stortinget helse- og sosialkomite. – Styrker de små

Foran storingsdebatten har skepsisen vært sterkt til stede. – Stortinget kobles av 

Les også: Lysbakken vil kjempe for sykehuset

Lysbakken vil kjempe for sykehuset – Usikre på dere

Aksjonsgruppa for Lofoten sykehus ved Are Johansen og Eva-Karin Busch, fulgte de første par timene av debatten sammen med ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommune. Samtlige tre er oppløftet over det de har hørt.

- Vi hører fra alle partiene, at lokalsykehusene skal ha akuttkirurgisk beredskap, sier Busch.

- Vi hører i alle fall at Lofoten skal ha det, sier Johansen.

Solberg presererer at politikerne også legger vekt på vær og avstander. Noe for øvrige også forslaget til plan vektlegger.

- Med dette sier de implisitt skal ha et fullverdig sykehus, sier han.

Dette til tross for at flertallet i Stortinget ikke vil ta ansvar for å sikre akuttkirurgien ved lokalsykehusene. Noe Sp, SV og KrF ønsker at Stortinget skal gjøre.

Solberg sier det nå blir viktig å følge med bestillingen til Helse Nord regionalt helseforetak.

- Det politiske signalet er bra for sykehuset i Lofoten. Vi skal følge nøye med hvilket oppdrag Helse Nord får, og hvordan de tolker det, sier han.

Johansen sier også aksjonsgruppa følger med.

- Vi forventer en klar bestilling til Helse Nord, fra helseminister Bent Høie. Etter dagens debatt må han legge sykehusdebatten død, og avklare at lokalsykehusene skal være fullverdige sykehus. Ikke minst at Lofoten sykehus blir et fullverdig sykehus på lik linje med sykehuset i Vesterålen, sier han.

Artikkeltags