- Ikke vondt å velte i 78 km/t, sier syklisten Bjørgvin Atle (17)

SYKLIST: Dagen etter den dramatiske velten er Bjørgvin Atle Justad på plass på tømrerlinja. -Det var ikke vondt å velte, men sårskadene på skinka gjør det litt vondt å sitte i dag, erkjenner han. Foto: Kai Nikolaisen

SYKLIST: Dagen etter den dramatiske velten er Bjørgvin Atle Justad på plass på tømrerlinja. -Det var ikke vondt å velte, men sårskadene på skinka gjør det litt vondt å sitte i dag, erkjenner han. Foto: Kai Nikolaisen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Jeg hadde en hastighet på 78 km/t på sykkelen da jeg veltet. Det gjorde ikke særlig vondt, og jeg var mest forbanna for at sykkelen var ødelagt.

DEL

Det sier 17 år gamle Bjørgvin Atle Justad fra Fygle som var en av to syklister som veltet under Lofoten sykkelklubbs karusellritt tirsdag ettermiddag.

Rittet gikk fra Leknes over Hagskaret, via Steine, Stamsund og over Einangen til Fygle.

Les også: Syklister dundret i bakken i 80 km/t under sykkelritt

-Krøp godt ned

Det var ned Hagskaret uhellet skjedde.

Lofotposten treffer Bjørgvin Atle på skolen dagen etter velten og her forklarer han hva som skjedde.

- Jeg lå fremst i en gruppe som prøvde å ta igjen ledergruppa. Jeg krøp godt ned på stange for å minske luftmotstanden. Jeg følte at jeg hadde god kontroll selv om det gikk fort, forteller Bjørgvin som lå omtrent midt på veien.

Da han så det kom en bil imot styrte han lenger inn i egen veibane og da veltet han.

– Først begynte sykkelen å vibrere og før jeg viste ordet av det lå jeg i veibanen. Dessverre så veltet også han som kom bak meg, forteller syklisten.

Ville fortsette

Hans første tanke var å komme seg på sykkelen igjen.

- Jeg så fort at sykkelen var ødelagt og drakta var også ødelagt. Jeg ble skikkelig forbannet da jeg skjønte at jeg måtte bryte, sier hardhausen. Han og den andre uheldige syklisten fikk straks hjelp av politiet som var følgebil.

Brudd og sår

Jeg ble skikkelig forbannet da jeg skjønte at jeg måtte bryte.

Bjørgvin Atle Justad

- Vi ble tatt hånd om på en skikkelig proff måte av politiet og de kjørte oss på sykehuset. Der fikk vi god behandling. Jeg har fått to skikkelige store brannsår på skinka, et hakk i den ene albuen og noen andre små skrubbsår. Onsdag ettermiddag skal jeg i røntgen med albuen. Den andre syklisten pådro seg noen sårskader og et ribbeinsbrudd. Vi ble begge utskrevet fra sykehuset tirsdag kveld. sier hardhausen.

-Ikke særlig vondt

- Er det ikke fryktelig vondt å velte i nesten 80 km/t?

- Nei, det gjorde ikke noe særlig vondt og jeg ville egentlig fortsette. Nå er det vondt å sitte og jeg sov ikke noe særlig i natt, men det går vel over, De mer erfarne syklistene forteller at det gjør mer vondt å tippe i lav fart og da er sjansen for brudd større forteller Bjørgvin Atle som har tippet en gang før.

- Da pådro jeg meg hjerneblødning, legger han rolig til.

Han synes det var trasig å ødelegge for den andre syklisten.

- Det er greit hvis du bare ødelegger for det selv, men nå ødela jeg også for en annen syklist. Det synes jeg er trasig, forteller 17-åringen som ikke skylder på noen andre enn han selv.

- Min egen feil

- Før rittet gikk vi gjennom løypa og det ble advart mot grus og ujevn veibanen ned Hagskaret. Vi ble bedt om å ta det litt med ro, og det var også planen før start. Men da de andre rykket så pumpet adrenalinet og jeg prøvde alt for å kjøre de inn igjen. I etterkant kan jeg fastslå at jeg prøvde litt for mye, og det var min egen feil, sier han rolig.

- Jeg var nok uoppmerksom et lite sekund og det var nok. Nå må jeg bare ta lærdom av feilen jeg gjorde, legger han til.,

Bjørgvin Atle har syklet aktivt i vel ett år.

- Ikke redd

Blir du ikke redd etter to så stygge velt?

- Nei. Jeg gleder meg til å komme tilbake på sykkelen igjen, selv om jeg akkurat nå ikke har lyst til å plassere den oppskrapete skinka på sykkelsetet, sier han med et smil.

- Johnny Strømnes har lovet å hjelpe meg å reparere syklelen og jeg håper å være på plass under temporittet på Gimsøy neste tirsdag, slår Bjørgvin Atle Justad fast.

Han går sisteåret på tømmerlinja og har eksamen på tirsdag.

- Jeg håper sårene på skinka er blitt så pass mye bedre at jeg kan sitte på et ordentlig vis, avslutter den 17 år gamle syklisten som er med godt mot dagen etter den dramatiske velten.

- Vi sykler på eget ansvar og velt skjer

resultater sykkelløp

Resultater herrer

1. Johnny Strømnes. 56.42

2. Tomas Røed. 56.42.2

3. Leif Richard Larsen.56.43

4. Odd J. Johnsen. 56.45

5. Sigve Sandvik. 57.17

6. Stian Tveit. 58.13

7. Fredrik Karlsen. 1.00.22

8. Marius Wiik. 1.00.56

9. Stener Kristian Lauritsen 1.00.57

10. Lars Bøe. 1.00.57.5

11. Rolfen Lorentzen 1.01.33

12. Ørjan Løvdal. 1.03.08

13. Tor Emil Kleven Fløan 1.03.08.2

14. Tommy Amundsen 1.04.56

15. Kent Åge Johansen 1.05.36

16. Brynjar Krogstad 1.06.32

17. Thor Olsen 1.09.43

18. Bereket Eyob Bereket 1.10.38

19. Reidar Pedersen 1.14.29

20. Kjell Nilsen 1.14.30

21. Geir Steinar Arntzen Vestnes 1.14.30.2

22. Bjarne Stoltenberg. 1.19.26

23. Bjørgvin A Justad (sykehus)

24. Svein Lindberg (sykehus)

Resultat  damer

1. Wenche Bøe 1.05.35

2. Rikke Bjersand Sunde 1.14.50

3. Torild Elisabeth Johansen 1.32.15

4. Nancy Bakkelund 1.35.05

Leder i Lofoten Sykkelklubb, Johnny Strømnes, er glad for at de to som veltet ikke pådro seg mer alvorlige skader.

Han var selv med i klubbrittet og viste ikke om velten før han kom i mål.

- Vi er et lite miljø og blir litt preget når sånt skjer. Vi får være glad at de to ikke pådro seg alvorligere skader, sier Strømnes.

Han forteller at de etter løpet var og sjekket stedet der uhellet skjedde.

LEDER: Johnny Strømnes er leder i Lofoten sykkelklubb. Foto: Kai Nikolaisen

LEDER: Johnny Strømnes er leder i Lofoten sykkelklubb. Foto: Kai Nikolaisen

– Vi fant noen striper eller forsenkninger i asfalten der de tippet og det er nok årsaken, mener Strømnes.

- På løypegjennomgangen så advarte vi om at det kunne være grus i veibanen ned Hagskaret og ba folk om å ta det med ro. Men når adrenalinet koker er det lett å glemme de gode rådene. Vi sykler på eget ansvar og noen velt er ikke til å unngå. For å minimere risikoen legger vi løypa på de litt mindre trafikkerte veiene, sier Strømnes.

- Har dere følgebil med på disse rittene?

- Vanligvis har vi ikke følgebil på klubbrittene. Det var bare en tilfeldighet at politiet kjørte sammen med oss på tirsdag. På større ritt bruker vi følgebil, men klubbrittene prøver vi å gjøre så enkle som mulig. Klubbrittene er ment som en god treningsøkt, men så er det noe med det å få et startnummer på brystet, sier Strømnes.

Det stilte 28 stykker til start på dette rittet. Johnny Strømnes vant rittet. Neste klubbritt er et temporitt på Gimsøya neste tirsdag.

Les også: - Nå er det like før jeg slår Johnny!

Les også: Vant rittet, men måtte se langt etter pengepremien

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags