Som daglig leder i Lofothallen AS og ansvarlig for drift av svømmehallen i Leknes, trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne hva jeg mener om bassengstruktur på Vestvågøy. Jeg skal ikke la meg friste til å argumentere for mye for hvilken løsning jeg mener er den beste for Vestvågøysamfunnet og Lofoten.
I dag er det totalt 6 skoler som benytter seg av svømmehallen på dagtid, fem skoler i Vestvågøy og en skole fra Flakstad kommune. I dag benytter fem skoler seg av buss for å komme til svømmehallen.

Når det gjelder svømmehallen utenom skolens bruk er denne åpen 4 dager i uken, mot tidligere 6 dager i uken. Nedgang i åpningsdager (bortfall av mandag og søndag) skyldes dels Koronapandemien og dels slitasje. Renseanlegget i svømmehallen er i nærheten av en yttergrense sånn slitasjemessig, så derfor våger vi rett og slett ikke holde svømmehallen åpent flere dager i redsel for at renseanlegget skal bryte sammen og ikke klare å holde den vannkvaliteten vi ønsker.

Vi har på grunn av nedgang i åpningsdager hatt en nedgang i besøkstall selv om vi denne høsten/ vinteren etter at vi kunne åpne igjen p.g.a. Koronapandemien, hatt en svært godt besøkt svømmehall. Fortsetter denne trenden vil vi nok besøkstallene i inneværende år ligge på ca. 17 000 – 18 000 besøkende.

De fleste som besøker svømmehallen kan med selvsyn se at den er slitt, og selv om vi flikker og gjør noe kosmetisk vedlikehold er svømmehallen slitt, og snart utslitt. Det man ikke ser, er hvordan det ser ut bak fasaden, og tar man en titt sammen med oss, skjønner man at anlegget er utslitt og en svært krevende arbeidsplass for våre ansatte. Under bassenget finnes det et utjevningsbasseng som må rengjøres med jevne mellomrom, for å komme inn dit må man krype over en mur og åpningen inn dit er på ca. 50 cm. Rengjøringen er svært krevende. Lekkasjer fra slitt betong er også et stort problem, det drypper og sildrer både her og der.

Nå er ikke disse opplysningene ment å være annet argument enn at det verste som kan skje når det skal tas en avgjørelse om fremtidig bassengstruktur, er en ny utsettelse. Jeg tror ikke bassenget tåler å stå uten veldig dyrt og krevende vedlikehold stort lenger, så etter min mening er kondemnering etter over 40 års bruk kanskje den best løsningen. Så kjære politikere, selv om man skal ta hensyn til ulike argumenter, selv om det er vanskelig å tekkes alle velgere, så ikke velg å utsett saken, det vil ikke bassenget tåle. Ta en avgjørelse om fremtidig bassengstruktur nå.