Drosjesjåførene er klare til å berge liv: Kjøper hjertestartere til alle drosjene

Daglig leder og styreleder Oddgeir Hartvigsen(th) i Vestvågøy Taxi AS, sier de nå har fått en siste frist fra kommunen for å flytte ut fra rådhuset. Her er han sammen med styremedlem Stian Hagh.

Daglig leder og styreleder Oddgeir Hartvigsen(th) i Vestvågøy Taxi AS, sier de nå har fått en siste frist fra kommunen for å flytte ut fra rådhuset. Her er han sammen med styremedlem Stian Hagh. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Som første taxisentral i Nordland, skal Vestvågøy Taxi AS utstyre sine biler med hjertestartere.

DEL

De håper tiltaket kan redde liv.

- Vi er på veien døgnet rundt og vi brukes i stor grad til pasientbefordring på tildels lange turer. Da er det en ekstra trygghet at drosjesjåføren har og kan operere en hjertestarter, samt hjerte-lungeredning, skriver styreleder Oddgeir Hartviksen i ei kunngjøring.

Dessuten håper styrelederen at AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) vil notere seg at drosjene på Vestvågøy har hjertestartere i fall det skulle bli akutt behov for det et sted på øya det tar tid for ambulansen å nå.

- Vi har jo biler rundt om i området konstant, og vi hjelper gjerne til, sier Hartvigsen.

Kan redde liv

For noen år siden var det et dødsfall i en drosje på Vestvågøy.

- Kanskje kunne vi forhindret det om vi hadde tilgang på hjertestarter. Hvem vet. Om vi kan bidra til å redde ett eneste liv, er denne investeringa uansett verdt hver krone, understreker han.

- Vi føler et stort ansvar for passasjerene våre og vil hjelpe dem så godt vi kan, sier Hartvigsen.

Spleiselag

Nå håper taxisentralen at både kommunen og næringslivet blir med på å spleise.

- For oss er det mye penger. Beløpet er 130.000 kroner. Vi håper at næringslivet vil bidra, sier Hartvigsen som allerede har avlagt et par av bilforretningene et besøk og melder at en av dem er på glid.

Han har også vært i kontakt med ordføreren, som sier det må bli opp til de politiske partiene å eventuelt gjøre plass til et bidrag i neste års budsjett.

Kurs og kunnskap

Hjertestarterne er uansett bestilt og om to uker skal de 11 bilene få hjertestarter på plass. Samtidig skal de mellom 20 og 30 sjåførene kurses. Selskapet kjøper hjertestarterne gjennom Vertikal Helseforsikring AS som vil gi dem opplæring i bruken av hjertestarterne og i tillegg førstehjelpskurs. Tiltaket kommer i stand etter idé fra en kollega i Finnmark som har jobbet med å skaffe hjertestartere i alle drosjene i Finnmark.

- Vi håper at resten av drosjene i Nordland følger med på denne aksjonen og kan være med på å redde liv, sier Hartviksen.

Artikkeltags