Det var klokken 17.32 2. juledag at en fiberkabel i sjøen røk og det førte til at 80 prosent av abonnentene til Telenor Flakstad og Røst ble uten mobildekning. Moskenes og Værøy ble totalt uten mobildekning. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at bruddet når er lokalisert.

–Bruddet er rundt 2,5 kilometer fra Napp og det er i sjøen mellom Napp og Ramberg. . Det vi med stor sikkerhet kan slå fast at dette bruddet ikke skyldes uvær. Kabelen er slitt i to og det tyder på at en dregg eller et anker har forårsaket skaden, sier Amundsen.

For å utbedre skaden må det brukes et kabelskip.

–Båten gikk fra Harstad tirsdag morgen og må innom Bodø for å hente personell og fiberkabel. Deretter går den rett til Lofoten, sier Amundsen.

–Når skipet ankommer får vi mer eksakt informasjon, legger han til.

To døgn

Når kan det forventes at skaden er utbedret?

–Realistisk sett vil det nok gå ett par døgn til før kabelen er reparert. Det avhenger også litt av været, men vi gjør alt vi kan for å utbedre skaden så fort som mulig, sier Amundsen.

Har dere noen reserveløsninger?

–Etter planen skal arbeidet med å legge en reservekabel starte til våren, men det hjelper lite nå. Vi jobber opp mot Lofotkraft og andre operatører for å finne en løsning slik at vi får rutet om trafikken. Foreløpig har vi dessverre ingen reserveløsning, sier Amundsen.

–Dårlig informasjon

Ordfører Hans Fredrik Sørdal i Flakstad mener informasjonen fra Telenor er altfor dårlig.

–Jeg måtte vente i telefonen i over 40 minutter og da jeg kom gjennom var det ingen som kunne svare meg. Det er rett og slett for dårlig av Telenor, sier Sørdal. Bjørn Amundsen er klar på at de har gitt kommunene beskjed om hvilke kommunikasjonslinjer de skal bruke.

–Da vi hadde et møte med ordførerne i Lofoten så ble ordførerne informert om at all kommunikasjon til Telenor skulle gå gjennom beredskapssjefen i fylket, sier Bjørn Amundsen.