Mange frykter at det blir en annerledes julefeiring i år på grunn av koronaregler og smittevern. Samtidig tyder både salgstall fra Vinmonopolet og spørreundersøkelser på at det i alle fall er én ting som blir omtrent som før: Når klokkene ringer jula inn, har vi akevitt, rødvin og øl i glasset. Det kan gå utover barna.

Ifølge Folkehelseinstituttet opplever 90 000 barn at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Det tilsvarer nesten ett av ti barn. Det betyr at det finnes barn rundt om i hele landet som har en klump i magen når det nærmer seg jul. Ingen foreldre ønsker å ødelegge jula for barna sine, men likevel er det altfor mange barn som kommer tilbake på skolen med vonde minner fra en julefeiring som ikke ble slik de hadde håpet.

Barn merker at du har drukket, lenge før du selv gjør det

Det trenger ikke være snakk om fester som går helt over styr, eller skandalekvelder der mamma og pappa drikker og krangler om hverandre og slukner på sofaen før gaveåpningen er ferdig. Det finnes selvsagt mange slike eksempler også, dessverre, men de fleste historiene handler om den lille usikkerheten. Den usikkerheten som dukker opp i en barnemage når mamma byr gjestene på enda en runde med akevitt. Når alle roper «skååål» og «god juuul» i kor mens glassene klirrer. Når onkel er rød i kinnene og ler litt høyere enn han pleier. Når bestemor vil ha en klem, og klemmen varer lenger og lukter annerledes enn vanlig. Da har stemningen gått fra trivelig til utrivelig for barnet, helt uten at de voksne legger merke til det.

Fire råd om barn og alkohol

Betyr dette at du bør la helt være å drikke når det er barn til stede? Ikke nødvendigvis, ikke så lenge du er sikker på at barna dine har det trygt og godt.

Her er noen råd til deg som skal feire jul med barn til stede:

· Bruk alkovett. Tenk gjennom om du skal drikke alkohol i løpet av kvelden, og i så fall hvor mange glass. De fleste barn svarer at de synes 0, 1 eller 2 glass er greit. Det kan være et fint utgangspunkt.

· Dersom dere skal være flere voksne sammen, kan det være lurt å snakke med hverandre på forhånd og avtale hvordan dere gjør det med alkohol. Hva er greit, og hva er ikke greit? Et godt råd kan være at minst én holder seg edru, i tilfelle noe skulle skje.

· Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klar for det. Still konkrete spørsmål og ta svarene du får, på alvor. Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

· Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig at du tar affære. Ring Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 for å få råd fra fagpersonell.

2020 er annerledesåret på så mange måter. Denne jula kan det derfor være lurt å tenke litt ekstra både på smittevern og på egne drikkevaner.