Når kortesjen med de omkomne kjører gjennom Svolvær og Henningsvær i morgen ettermiddag blir den møtt av et hav av lys langs veier og gater.

Mange ønsker å vise omtanke og sende en siste hilsen.

Isabel Amundsen Hægdahl står bak Facebook-gruppen "Tenn en fakkel til siste hvilested" som tar mål av seg å tenne lys hele veien fra Svolvær til Henningsvær.

- Jeg gikk rundt med vondt i hele kroppen. Det tror jeg hele landet har gjort. Jeg har tenkt på hva jeg kunne hjelpe til med. Det var en tanke da jeg så at noen begynte å tenne lys, da tenkte jeg at dette kan jeg gjøre.

Tusenvis av fakler

På Facebook har det vært enormt mange tilbakemeldinger om folk som vil hjelpe og som planlegger å sette ut lys i de ulike gatene.

Både folk, butikker og næringsliv har stilt opp med å vipse penger og donere fakler. Det kreves mange lys og fakkelbokser for å nå målet om lyssette hele strekningen kortesjen kjører - og fylle ut der det mangler lys.

- Det er kjempefint engasjement. Dette viser at alle bryr seg om alle. Folk stiller opp med det de kan, sier Amundsen-Hægdahl.

Søndag kveld startet arbeidet med å sette ut faklene. De har blant annet kommet fra butikker i Vågan og Vestvågøy - og også helt fra Vesterålen etter at kjeder lokalt har kjørt avgårde for å hente i naboregionen.

- Her har hele Lofoten vært i sving.

På Esso i Osan var det mange som har samlet seg for å hjelpe til og bidra.

- Dette viser for en fin kommune vi bor i, sier hun og anslår at det er snakk om flere tusen fakler og lys som settes ut totalt sett.

Totalt antar Hægdahl at tallet kan være opp mot 6000 fakler.

De ber folk ta hensyn mens faklene settes ut i kveld og mens de tennes i morgen.

- Vi håper folk i tidsrommet fra klokka 13 og utover på mandag kjører forsiktig, vi håper ikke faklene slukker og ber folk senke farta i det tidsrommet.

Arrangørene understreker også at alle faklene skal hentes inn når de er utbrent.

- Stort engasjement

Rune Hansen i Henningsvær innbyggerforening forteller at det blir en omfattende lystenning og markering i værret mandag.

I Henningsvær har innbyggerforeningen organisert et eget opplegg fra brua og innover.

Hansen er også talsperson for den berørte familien. Bårene til de to omkomne fra Henningsvær fraktes til kirken.

- Vi oppfordrer innbyggerne til å flagge på halv stang. Det vil også bli slik at alle som har anledning til det møtes utenfor Joker klokka 15 i morgen. Der vil vi informere og så spre oss ut fra brua og hele veien der kortesjen kjører. Vi vil markere oss med lys, lykter og fakler og ta i mot dem, sier han.

- Folk kommer til å stille seg opp i en lang rekke, med den avstanden som er tillatt, legger han til.

Hansen er glad for et omfattende og stort engasjement i Henningsvær.

- Det er et utrolig stort engasjement, det er helt fantastisk. Vi har også et samarbeid med innbyggerforeninga i Kabelvåg, vi har fått tilført det vi trenger av fakler.

Familien har bedt om at det ikke blir oppbud av presse i området rundt kirka på mandag.

Det samme har kommunen presisert når det gjelder Lofotkatedralen i Kabelvåg når deler av kortesjen stopper her med bårene til de tre øvrige som omkom i brannen.

- Verdig markering

Kortesjen med bårebilene starter ca klokka 15 i morgen. Før den kommer til Svolvær er det blant annet også varslet en markering på Laupstad når følget passerer der.

Både pårørende og politi skal delta i selve kortesjen.

- Jeg tror dette blir en verdig og fin markering, sier ordfører Frank Johnsen.

Tidligere har han uttalt at dette gir flere muligheten til å vise omtanke og sende en siste hilsen, fordi det ikke vil bli plass til alle som ønsker det i begravelsene.

Det er planlagt markeringer ved Svolvær omsorgssenter og ved Svolvær skole - i tillegg til i Henningsvær når følget kommer dit.

Flere butikker i Svolvær stenger dørene i perioden 14.30 til 15.30 i morgen.