Juni 2016 går den først offisielle utgaven av Lofoten UltraTrail av stabelen – løpet som ble testet av blant annet Gøran Rasmussen Åland og Audun Inge Rasmussen i oktober.

– Vi er pionérer

Løpet kommer i to utgaver. Den ene distanse er på 100 miles (omtrent 161 kilometer), mens den enklere er nøyaktig halve distansen.

– Dette er det første løpet av sitt slag i Norge, og det er det som gjør dette løpet ekstra spesielt. Det er ingen som har laget et løp på 100 miles i Norge tidligere. Der er vi faktisk pionérer, smiler prosjektleder for The Arctic Triple, Maria Terese Karlsen.

Den lengste distansen vil ha start i Kirkefjord i Reinefjorden på ettermiddagen fredag 3. juni. Den kortere distansen vil løpes i gang lørdag formiddag på Borg. Begge har målgang i Svolvær.

Utrolig takknemlige

Gjennom prosjektet ble Karlsen kjent med Kirkefjords eneste innbygger, Oddvar Berntsen. Han var med og bidro under testløpet av Lofoten Ultratrail, og skal også være den som sender løperne av gårde under den første offisielle utgaven til neste år.

– Han er blitt et eksempel på hvordan vi har blitt møtt lokalt med dette initiativet. Vi er utrolig takknemlige for at så mange er positive og ser verdien i at dette er lokalt forankret, og at vi kan gi noe tilbake til Lofoten. Jeg mener vi har et annet hjerte med oss i arbeidet enn en aktør utenfra ville hatt, understreker Karlsen.

Hvor fikk dere inspirasjonen til å lage dette løpet?

– Vi hadde rett og slett lyst til å lage et langløp. I utgangspunktet så vi for oss tre løyper på 50 kilometer spredd over øyene i Lofoten som skulle løpes over tre dager. Etter at vi forhørte oss med ultraløpsmiljøet i Norge fikk vi tilbakemelding på at de gjerne ville løpe 150 kilometer i en smekk. Da tenkte vi at vi kunne kjøre på med 100 miles som er en internasjonal standard. Da vi satte oss ned og så på kartet gikk det akkurat opp med målgang i Svolvær, forteller Karlsen fornøyd.

Les også: Legende blir æresgjest

Vil gi unike opplevelser

Hun mener at det første offisielle året vil bli svært viktig for The Arctic Triple.

– De første som deltar blir ambassadører i det lange løp. Det er mange som ikke vet at vi fins. Det norske markedet er i vekst, men det er ikke det norske markedet alene som skal holde liv i The Arctic Triple. Vi ønsker at verden skal få opp øynene for dette. Det skal aldri bli gigantiske løp med tusenvis av deltakere – det har vi ikke infrastruktur til. Vi ønsker at deltakerne skal komme hit og oppleve at de virkelig blir tatt vare på. Alle som kommer hit skal få unike opplevelser, understreker hun.

De to løypene går hovedsakelig gjennom terreng, med unntak av tre etapper à 10 kilometer på asfalt.

– På den lengste distansen vil deltakerne bestige omtrentlig 5000 høydemeter. Tilsvarende på den kortere distansen er rundt 2500 høydemeter, forklarer hun.

Les også:

Skrekkblandet fryd

Makstiden for å fullføre de to distansen er satt til 37 og 16 timer. Underveis vil deltakerne bli sporet med GPS, noe også publikum kan følge med på.

– Siste sjekkpunkt er på Kleppstad. Der må de ha passert etter henholdsvis 30 og 12 timer. Deltakerne må også gjennom medisinsk sjekk før de får fortsette på den siste delen av etappen. Sikkerheten skal være ivaretatt, understreker hun.

Hun legger ikke skjul på at der mye arbeid som venter arrangørene, men det gjør det desto morsommere.

– Vi må stå på i tre døgn. Målområdet i Svolvær må være åpent i nesten ett døgn, og det krever en stor organisatorisk jobb. Det er med skrekkblandet fryd vi går inn i dette, men jeg tror det kommer til å bli helt fantastisk, og jeg gleder meg veldig til vi har gjennomført det første offisielle løpet, avrunder prosjektlederen.

- Dette kommer til å bli helt unikt

The Arctic Triple sikter seg inn mot verdensmarkedet, men også lokale løpere vil stille på startstreken i juni. En av dem er løpsfantast Gøran Rasmussen Åland.

Den spreke politikeren fra Lauvdalen har i lengre tid deltatt på forskjellige løp rundt om i Norges rike.

Under Oslo maraton i september deltok han på Oslotrippelen hvor deltakerne løper maraton, halvmaraton og mila etter hverandre. Rasmussen Åland fullførte distansen på 73 kilometer på under syv timer.

Les også: Skal teste Lofoten Ultratrail: – Det kommer til å bli helt rått

Ultraløp i rå lofotnatur

Nå har han satt seg mål om å delta på Lofoten UltraTrail i juni.

– Det er først og fremst utfordringen som frister. Jeg vil prøve noe nytt, og se hvor langt jeg klarer å presse kroppen. At det er lokalt – og et løp som aldri har blitt arrangert i Norge tidligere – gjør at det frister ekstra. Et slikt løp i den rå lofotnaturen med lys hele døgnet tror jeg kommer til å bli veldig bra, og helt unikt, forklarer han.

Rasmussen Åland har stort sett bare deltatt på asfaltløp tidligere, og er spent på hvordan det blir å løpe et så langt løp i terreng.

– Det er noe helt annet enn maratonløpene hvor det er flatt og man løpet så raskt som mulig. Under Lofoten UltraTrail blir det mer fokus på opplevelsen og rammen rundt. Det blir en helt annen type utfordring og løp, legger Rasmussen Åland til, som tidligere har deltatt på et ultraløp på 80 kilometer – ECO trail i Oslo.

– Hodet må være på plass

Rasmussen Åland har siden trippelen i Oslo slitt med betennelse i kneet, men håper han blir frisk tidsnok til å trene seg tilstrekkelig opp.

– Det er klart at 100 miles-distansen frister mest. Så langt har jeg aldri løpt tidligere. Hodet må være på plass om du skal gjøre noe slikt. Det mentale er vel så viktig som musklene som skal tåle belastningen. Det vil være mange opp- og nedturer underveis, og da må du ha teknikker du kan bruke for å komme deg gjennom det.

– Jeg gleder meg veldig

Han er glad for at The Arctic Triple har tatt initiativ til de tre arrangementene Lofoten Triathlon, Lofoten UltraTrail og Lofoten X, og at det er lokalt forankret.

– Det kreves vanvittig mye for å få på plass et slikt løp, både i forhold til logistikk og frivillige. Her er det ingen utenlandske aktører som tar med seg profitten og drar igjen. Det er også et viktig aspekt å ta vare på naturen.

Gleder du deg?

– Jeg gleder meg veldig. Ikke minst til å vise frem Lofoten til alle ultraløperne som kommer hit. Det kommer til å bli veldig artig. Vi har virkelig noe unikt å by på, avrunder han.

Bildeserie

Se bildene fra Lofoten Triatlon!

 

Les også: Testløpet av Lofoten Triatlon ble en formidabel suksess