Med 14 VM-gull og 4 OL-gull på merittlista er det ei helt annen utfordring som venter i Lofoten. Da skal det nemlig løpes høyt og langt, i en helt annen temperatur enn den tidligere skistjernen er vant med.

– Det er Hoka Lofoten Skyrace i morgen som jeg skal være med og delta på. Så har jeg fått meg en fantastisk tur over Fløya og Djevelporten i dag. Så jeg gleder meg skikkelig til i morgen, smiler Johaug.

Den tidligere skistjernen la opp i vinter etter 15 år i skisirkuset og er en av tidenes norske langrennsløpere. De siste årene har hun også imponert med sko på beina. I 2020 klarte hun VM-kravet på 10.000 meter, men hun har hele tiden vært klar på at det ikke blir noen satsing på friidrett.

Lørdag deltar hun på den lengste distansen til Hoka Lofoten Skyrace som er 32 kilometer, med start på torget i Svolvær og målgang i Laukvika. Løypa går over to fjell, der det siste er Matmora på 789 meter over havet.

– Det her kan ikke sammenlignes med å springe på bane, konstaterer Johaug.

– Hvilke forventninger har du til løpet?

– Det blir spennende. Er jo meldt strålende vær og varmt så jeg får håpe jeg ikke koker i hjel over fjellet der, sier Johaug.

Forberedelsene til det som blir hennes livs lengste løp, har derimot ikke vært slik som i toppidrettskarrieren. 30 kilometer har hun kun vært i nærheten av på rolige treningsturer. Derfor er hun klar på at dette kun er for gøy.

– Jeg har ikke gjort noe spesifikk trening på dette. Så jeg vet ikke helt hva jeg går til i morgen. Jeg har ikke noe forventning til plassering egentlig, sier olympiamesteren ydmykt.

For selv om det ikke har vært noe ekstrem trening mot et fjelløp av dette kaliberet, så er det vel ikke noen tvil om at Johaug er en av forhåndsfavorittene til ei topplassering. Løyperekorden på 3:30:53 ble satt av Ingrid Hannestad i fjorårets utgave.

– Jeg håper bare å springe et bra løp og få en fin naturopplevelse.

I Lofoten arrangeres det mange forskjellige løp, også ultraløp, men at den tidligere skidronningen lar seg friste av en ultradistanse avkrefter hun.

– Nei, det blir det nok ikke, ler hun.

– Hvordan er det å være tilbake i Lofoten?

– Jeg elsker Lofoten, og jeg kan ikke bli mer heldig enn å få det badende i sol og 28 grader som det er meldt i morgen. Så det her blir en fantastisk opplevelse.

Skolansering

Lofoten Skyrace inngikk i vinter en samarbeidsavtale med den franske skogiganten Hoka og i år er første gang løpet bærer Hoka-navnet. I den forbindelse var det også lansering av den nye skoen til Therese Johaug på Sport 1, der Johaug selv møtte opp sammen med resten av Hoka-teamet.

– Hoka kommer jo fra de franske alper og vi har lett litt etter et skyrace som vi kunne sponse på denne måten. Vi var avhengig av et proft arrangørteam og det har Lofoten Skyrace. Avtalen er på 3 år, med progresjon i sum vi bruker på det, sier Team- og event manager for Run AS, Ola Erling Kårbøl, som er leverandør av Hoka-sko og bekledning i Norge.

Gjengen fra Hoka som er på plass skal også delta på løpet lørdag.

– For noen som er fra Oslo er jo dette fryktelig bratt. Men vi skal nok markere oss helt framme i feltet og hevde oss bra. Samtidig handler det om å ta inn naturopplevelsen og nyte turen, sier Sigurd Lund Røer i Run AS.