Gå til sidens hovedinnhold

Ti måneder i en menneskelig unntakstilstand - nå ligger håpet i noen små glass

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I uka som gikk tikket klokka og kalenderen fordi ti måneder i en kollektiv og menneskelig unntakstilstand. Siden 12. mars har vi, i større eller mindre grad vært henvist til et liv langt utenom normalen.

Faren for alvorlig sykdom ute av kontroll har forandret våre liv i svært stor grad. På verdensbasis er snaut to millioner døde av covid-19 så langt. I Norge er tallet 511.

Hjemmekontor, sosial distansering og avstand er normalen. I desember var det nesten uvirkelig å kunne dra på konsert med deLillos - det var bokstavelig talt smak av både sommer og en annen tid.

Krisen har også mange ansikt. I desember viste undersøkelser økt grad av ensomhet og psykiske lidelser som følge av restriksjonene. Flere sliter med ensomhet og psykiske plager, unge og aleneboende sliter mest, viser funn fra Folkehelseinstituttet.

Følgene for næringslivet, reiselivet og kulturlivet er andre. Permitterte, oppsigelser og kompensasjonsordninger som ikke kan kompensere nok for at det som var et trygt livsgrunnlag for noen smuldrer helt bort.

Derfor er det et lyspunkt også her i Lofoten at vaksineringen er i gang. I noen små hetteglass i frysere og kjøleskap ligger det håp.

Et håp om å reise på ferie, dra på konsert og kunne hilse på en høflig og normal måte. En som ikke fremkaller mentale brekninger når en eller annen overivrig utadvendt person fekter frem en spiss albue og jovialt utbryter "Koronahilsen!"

Joda, det er de små tingene - men summen av de små tingene er ganske stor. Men det er altså håp om et litt mer normalt liv.

Tallene på antall vaksinerte i Lofoten de første dagene og ukene er ikke store. Det er heller ikke forsyningene som kom til Norge i første omgang, valget av strategi for både innkjøp og strategien fra sentrale myndigheter vil måtte bli evaluert nøye fremover.

Den debatten må tas i sin fulle bredde. Det viktigste er uansett at vi er i gang. Også når det gjelder oss her i Lofoten.

Et uttalt mål er at de fleste skal kunne være vaksinert innen sommeren. I Lofoten står dyktige leger, sykepleiere og helsepersonell på med å følge vaksineplaner, blande, måle og sette det viktige stikket.

De fortjener honnør, også for den omfattende jobben det er å nå sørge for at vi holder oss friske.

Det er likevel grunn til å være realistiske. Mye skal klaffe. Uventede ting kan skje. Vi har levd i en illusorisk tilstand i sommer der mye var nesten som før - før viruset igjen skjøt fart også lokalt.

Etter nyttår var pandemiens juleferie over. Regjeringen strammet skruen og innførte en rekke strenge nasjonale krav og anbefalinger.

I Lofoten fortoner det seg unektelig som litt merkelig med skjenkestopp for et hardt pressa næringsliv, uten nevneverdig smitte lokalt.

For meg holder det med, som det heter i tegneserien Lucky Luke, en kullsyreholdig leskedrikk med kolasmak, i festlig lag. Men selv om alkoholfritt øl og drikkevarer har blitt mer populære - og heldigvis i større utvalg, er det fortsatt sånn at et utested taper på å ikke få skjenke alkohol.

Dessuten er det nå fortsatt en velkjent og populær skikk. Men det hjelper ikke om kundene i bygda er aldri så friske og holder nok godkjent avstand til sin neste. Og andres neste.

Onsdag sa helseminister Bent Høie at lokale tiltak ikke anses som nok. Regjeringen vil ikke la lokale myndigheter få for mye å si. Årsaken er at en ikke vet hvilke grep som isolert sett virker - og ikke. De må vurderes samlet i kampen mot nye mutasjoner av viruset.

Over helga blir det klart hvilke tiltak fra de to siste ukene som blir videreført. Signalene var klare på at det ikke blir sluppet helt opp. Det vil ikke overraske om vi er mange som fortsatt må jobbe hjemmefra, eller om flere av innstrammingene fortsetter litt til.

Onsdag var Høie også åpen på at å be folk ikke ha besøk er et svært kraftig tiltak - og noe som vil bli vurdert nøye.

Samtidig som de første vaksinene settes har gjestearbeidere skapt en del debatt både lokalt og nasjonalt. I Lofoten som andre steder er import av arbeidskraft både vanlig og nødvendig. De må selvsagt følge reglene, som alle oss andre.

Initiativ til å rekruttere lokale krefter er prisverdig, men som fiskekjøper Carl Fredrik Jentoft på Napp sier foran en kort og hektisk sesong om å hente folk utenfra: - De vet hva de går til, og vi vet hva de står for. I tillegg slipper vi opplæring siden de kan alt fra før.

Å snu merkbart om på at fiskeri og byggenæring henter utenlandsk arbeidskraft for å holde hjulene i gang er neppe mulig med det første, det er en endring selv Trygve Slagsvold Vedum og et Sp i kraftig desentralisert selvbergings-medvind kan få utfordringer med.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul uttalte tidligere i vinter at disse personene var i landet også i fjor vår. Nå kommer flere tilbake fra land med mye smitte. Derfor er det på høy tid at det blir obligatorisk testing på grensa og at døgnfristen fjernes.

Reglene må selvsagt følges. For dem som for oss andre. Mistenkeliggjøring overfor arbeidstakere på besøk i Lofoten er til liten hjelp for små samfunn på noen forblåste øyer for å stå av ei seig krise. I Vågan har kommunens ledelse også gitt klart uttrykk for at næringa følger opp på en god måte.

Smittevern-regler vil uansett bli en permanent del av våre liv enten vi er her eller der. Påtvungen hilsing med albue blir det nok i lang tid fremover. La 2021 gjerne bli året for lett vink eller kun verbal hilsing så lenge det står på.

Men det kan altså gå over.

I en kald desemberdag med nyheten om flere nye smittetilfeller gjorde et edruelig konsertpublikum på Leknes et litt prøvende og forsiktig forsøk på litt krøkkete allsang om "Neste Sommer" med Lars Lillo Stenberg litt velkjent distré på scenen.

Det var en smak av en langt mer lystbetont tid.

Bent Høie sier til NRK at han tror det kan være sannsynlig med ferie i Europa til sommeren. Det er er godt nytt.

Det er nå i vinter og vår det går an å tørre å forsiktig se fremover. Til den en gang kommer: Neste sommer.

Kommentarer til denne saken