Gå til sidens hovedinnhold

Tilbakeblikk på et år med vanvittige nyord

Siden den første nedstenginga torsdag 12. mars 2020 har språket vårt blitt betydelig beriket, og det stopper ikke. De mest vanvittige nyord popper opp hele tiden. Vi har samlet på dem i et år nå, og byr derfor på en godt spritet oversikt over ny-ord under koronaen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi begynner rett på, med det mest forslitte uttrykket, og her det ingen over og ingen ved siden. "I disse koronatider" er det uttrykket vi ble først lei av. Til og med folk som ikke bryr seg om språk, ble brått språkbevisst og fikk kløe over hele kroppen når noen fortsatte å bruke dette begrepet etter uke 2 med korona.

Adskillig mer innafor ble begrepet "under koronaen", som raskt fikk innpass i dagligtalen. Det som er verdt å glede seg over er at dette begrepet faktisk beskriver en tilstand som har en begynnelse og en slutt, altså tror vi i det lengste at koronaen skal gå over.

Mens vi venter på det, er det mye nytt. "Nødlandslaget" spiller uavgjort mot Østerrike og supporterne siler ølen gjennom munnbindet i ren henrykkelse. Julebordet blir erstattet med et gavekort, så da slipper du i det minste å få en "koronatallerken" til frokost på hotellet dagen. Eller å få tildelt et tidspunkt for å mønstre på til en "pekebuffet". Sistnevnte er for øvrig langt å foretrekke foran tallerkenen, da de ofte er i overkant nøkterne. Men matsvinn blir det ikke, det får være oppsiden.

Helt i begynnelsen av koronaen, var NRK raskt ute med å kjenne på stemningen i befolkningen og de begynte med "koronakonserter" fra Sentralen i Oslo. De var helt nydelige, og den ene kjente artisten etter den andre bidro med stemningsfulle konserter, der de var mutters alene på scenen foran en tom sal. Ingrid Olava, Odd Nordstoga, Bare Egil Spelmannslag og en rekke størrelser i norsk musikkliv ga TV-seerne både god stemning og ettertenksomhet. Du kan se dem i opptak hvis du må "sitte i isolasjon" og synes dagene blir lange.

Artistene kunne uansett ikke komme nordover til oss, for da måtte de vært i "søringkarantene".

Godt "karan-TV" ble det også av Maskorama, som Silje Nordnes fra Hamarøy loset oss gjennom med stø hånd. En ekte og folkelig programleder, som NRK har oppdaget at i likhet med Ronny Brede Aase og Tuva Fellman kan brukes til absolutt alt. I serien Sommerbilen, satt "albueklemmene" løst nedover landet vårt.

Det hjalp på den generelle "karantepsyken" til nasjonen at vi var samlet om noe som ikke handlet om pandemien.

Vi fikk også ordet "kohort" å forholde oss til. Det har ikke vært brukt på en stund, og mange av oss trodde nok det kun fantes i tegneserien Asterix, der de romerske legionærene var sortert helt ned til en kohort. Plutselig hørte vi alle til en eller annen kohort, uten sammenligning for øvrig. Nei, da var det mer festlig å bli innlemmet i en "sosial boble".

Før torsdag 12. mars var det heller ikke så mange som kjente til ikt-programmet "Teams", men med ett var vi der både gammel og ung.

Det gjorde tilværelsen på hjemmekontoret enklere, og for de som var i "karantene", var jo Teams kjærkomment, både til hverdag og fest. Med mindre du foretrakk et annet mye brukt ikt-verktøy som kunne ta deg ut på "Facetime-fylla".

De som følte seg for gamle til digital fyll, fant andre måter å sosialisere seg på. Eksempelvis kunne de ta en tur med en "smittebuss". Men da kunne du altså se langt etter at noen arrangerte en "klappeaksjon" til ære for deg.

FHI viste etter hvert til over 100 smittetilfeller etter at en turbuss tok med med pensjonister på Norges-ferie. Turdeltagerne hadde sikkert fulgt "hostereglene" til punkt og prikke, men så var det dette med korrekt "koronaavstand". Du kan jo bare tenke deg hvor anstrengende det må være "å holde metern" om bord i smittebussen!

Ikke kunne de uten videre hoppe av turen heller, av frykt for å bli "koronafast". Hyttetur var også utelukket, da ingen har lyst til å kjenne "hytteskammen" på kroppen.

Nei, da er det bedre å holde seg her i Lofoten, og kanskje rusle rundt på "koronamoloen" i Hovsund. Pandemien har nemlig resultert i ny og forbedret infrastruktur, ikke ulikt nødsarbeidet i mellomkrigsårene. Da var moloer og bølgebrytere et nasjonalt satsingsområde. Moloer og bølgebrytere er med andre ord et syklisk fenomen, som opptrer i hundreårs-intervaller.

Og mens koronaen ruller og går, håper vi på "flokkimmunitet", en bratt nedadgående "smittekurve" slik at vi får benyttet oss av "verdikupongene" for avlyste reiser.

Tre dager før julaften kom det ultimate ny-ordet, som virkelig viser hvordan gode ny-ord oppstår og bare er der. Nesten ut av intet. Vi snakker selvfølgelig om ordet "juleforvirring", som altså er den tilstanden man befinner seg i når man lurer på hvem som får komme i juleselskap uten at det blir for mange "nærkontakter".

Så kom januar, og vi trodde alt skulle bli raskt mye bedre, men normaliteten lot vente på seg. En brå og hastig nedstenging ga oss nemlig "alkoturisme". Ja, du leste rett. Alkoturisme er når noen reiser fra et nedstengt område og til en annen kommunen for å gå på byen. Altså fra en "ring" til en annen. Dette ble det heldigvis slått hardt ned på, og "koronabøtene" satt løst. Her var det nok flere som kjente på "skamstring", etter å ha handlet store mengder pappvin etter å ha stått i en lang polkø i nabokommunen.

Sa noen at språk ikke er spennende? Det kan det sikkert ha vært, men ikke etter koronaen tok oss.

PS: Har du et korona-ord, du vil dele med oss, så vil vi gjerne ha det hos deg, Men send det på epost til red@lofotposten.no. Kontorene våre er for tiden "koronastengte".

Kommentarer til denne saken