Gå til sidens hovedinnhold

To barnehager på Vestvågøy er med på «Go green»

Artikkelen er over 1 år gammel

Bjørnhaugen og Arken barnehage stiller ut lykter laget av gjenbruk på Meieriet.

På Meieriet på Leknes står nå en utstilling som barna i Bjørnhaugen og Arken barnehage har laget. De har laget lykter av brukte flasker og glass, og viser fram arbeidet de gjør for miljøet gjennom året. Det er den eneste Norlandia barnehagen på øya, og de har årlig tema barna skal sette seg inn i. I år er temaet «Go green».

– Det viktig at barna lærer å ta ansvar for naturen. Vi ønsker at de skal lære å bli glad i naturen, og at de blir oppmerksomme på hva naturen kan gi oss, forteller førskolelærer på avdelingen Askeladden, Gerd Høyen.

Naturen kan dø

Alle barna er enige om at det er viktig å ta vare på naturen, og har lært mye om hvordan de kan bruke avfall og annet til å lage noe nytt.

– Søpla kan ødelegge naturen, og da kan naturen dø, forklarer Nora som er en av barna i barnehagen.

Hun mener det er kjedelig at folk kaster søppel i naturen. Hun forteller også at de til jul har laget juletrær av brukte melkekartonger.

– Vi har vært ute og plukket søppel. Vi kan finne flasker i naturen, og disse kan folk få penger fra, sier hun.

Måler matsvinn

I barnehagen har de fokus på at barna selv skal undersøke, stille spørsmål og utforske.

– Til årets tema har vi hatt mye fokus på gjenbruk av for eksempel melkekartonger, resirkulering og hvor søpla havner. Vi har plukket mye søppel når vi har vært på tur og tar alltid med søpla vår tilbake til barnehagen. Da ser barna hvordan de sorterer, og barna blir bevisste på at de ikke skal kaste søppel i ute, sier Høyen.

For at barna skal bli glade i naturen har de tatt med leken ut. Slik at barna skal få naturglede og se mulighetene i naturen.

– Vi har også hatt mye fokus på matsvinn og hvordan vi kan bruke naturen til å lage mat. Vi har blant annet plukket bær og lagd saft av dem. Neste uke skal vi måle matsvinnet i barnehagen fra alle måltidene vi spiser. Det har vi også gjort tidligere, nå skal vi se om vi har mindre matsvinn denne gangen, forteller hun.

Kommentarer til denne saken