(Nordlys)

De to russiske fisketuristene som var savnet utenfor Senja tirsdag kveld, er begge omkommet. Det sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Beate Helberg, til Nordlys, klokken 23.55.

De omkomne er menn i 50-årene. Begge er russiske statsborgere. De ble meldt savnet ved 19-tiden tirsdag kveld, etter at de ikke kom tilbake fra en fisketur utenfor Torsken. De ble funnet hver for seg i sjøen etter en flere timer lang redningsaksjon.

Politiet jobber med å informere de pårørende og ambassaden om ulykken, og vil starte etterforskning, opplyser Helberg.

En til UNN

Båten ble funnet liggende med baugen i været litt før klokken 22. Det var Kystvaktens NH90-helikopter som fant båten, om lag 10 kilometer nordvest for Torsken.

Litt senere ble den ene savnede funnet i sjøen og flydd til UNN med et NH90-helikopter. Helikopteret landet i Tromsø ved 22.45-tiden. Mannen ble erklært død på sykehuset, opplyser Helberg.

– Personen ble funnet i området hvor den kantrede båten er funnet, sier informasjonsmedarbeider på HRS, Knut Haarvik.

Den andre savnede ble funnet ved 23-tiden.

– Personen ble funnet nært land av et Sea King redningshelikopter, sier Haarvik.

– Han ble bekreftet omkommet på stedet, sier Helberg i politiet.

Strandsøk

Det ble satt i gang en stor redningsaksjon da HRS fikk melding om de savnede.

– Alt tilgjengelig personell og ressurser ble satt inn i søket fortløpende, sier Haarvik.

Tre redningsskøyter, ei ferge, et NH90-helikopter fra kystvaktskipet Andenes og et Sea King redningshelikopter fra Bodø deltok i søket. Kystvaktskipene Andenes og Heimdal satte også kursen mot området.

Da den siste savnede ble funnet, var planen at mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp skulle gjennomføre strandsøk i området hvor båten ble funnet. Forsvaret hadde også stilt et Bell-helikopter til redningsledelsens disposisjon.

Båten som er funnet passer beskrivelsen til båten de to russerne dro ut i, og det er ingen andre savnede båter i området, opplyser pressevakt på HRS, Jan Eskil Severinsen.

– KV Heimdal er på vei til den havarerte båten for å få den om bord for å 100 prosent verifisert at det er denne båten, sier Severinsen.

Åpen plastbåt

Stedet hvor båten og den første savnede ble funnet ligger nord for Måneset, flere kilometer fra land.

De to mennene dro ut fra Torsken i en båt fra et lokalt båtutleiefirma ca. klokken 10 tirsdag formiddag, men returnerte ikke til vanlig tid, opplyste redningsleder Jakob Carlsen ved HRS til Nordlys.

Båten de to mennene dro ut i var 19 fot lang, åpen, bygd av plast og med en påhengsmotor på 40 hestekrefter, opplyser HRS.

Saken fortsetter under kartet.

Samtale ble brutt

De to ringte til andre medlemmer av reisefølget, som er på land, i 14-tiden, men samtalen ble da brutt, forteller Carlsen.

Utleieren ble varslet av de to på land i 17.30-tiden og dro selv ut for å lete. Han ringte politiet klokken litt etter klokken 19.

– Det er vedkommende som har leid ut båtene, en kommersiell aktør, som har tatt kontakt med oss og uttrykt sin bekymring for disse to, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Rune Nilsen, til Nordlys.

Var grov sjø

Det er ikke kjent hvor langt fra land de russiske mennene dro.

– De har fått beskjed om å ikke gå så langt ut, men hvor langt ut de har dratt, vites ikke, sier Carlsen.

Det har vært tung sjø utenfor Senja tidligere i dag, men været i søksområdet ble sagt å være var godt i kveld, forteller Carlsen. Meteorologisk institutts målestasjon på Andenes viste fem grader og lett vestlig bris klokken 20.