Alle snusbokser og røykpakker skal bli like

Helseminister Bent Høie (H) vil at røyk- og snuspakkene i Norge skal bli nøytrale.

Helseminister Bent Høie (H) vil at røyk- og snuspakkene i Norge skal bli nøytrale. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

1 av 2 støtter det omstridte forslaget fra helseminister Bent Høie (H).

DEL

For å hindre at barn og unge begynner med tobakk har Helsedepartementet foreslått at alle røykpakker og snusbokser som selges, må ha samme nøytrale farge og en standardisert logo.

Tobakksfri generasjon

Ifølge en ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet er halvparten av de spurte positive til tiltaket, melder NRK.

– Jeg har aldri møtt en voksen som røyker som ønsker at barna sine skal gjøre det samme, sier helseminister Bent Høie (H), som legger til at hans mål er å skape en tobakksfri generasjon i framtiden.

– I Norge er det veldig mange unge som snuser, slik at vi har en ny tobakksavhengig generasjon som vokser opp i Norge, sier Høie.

Gode erfaringer

Flere støtter forslaget om nøytrale tobakkspakker.

Flere støtter forslaget om nøytrale tobakkspakker. Foto:

Tirsdag er det Verdens tobakksfrie dag og Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserer Verdens tobakksfrie dag fra Norge. WHO ber medlemslandene om å gjøre seg klar for standardiserte tobakkspakninger.

I Australia, som innførte tiltaket i 2012, har de hatt gode erfaringer, sier forsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet.

– De har en nedgang i konsum og røykevaner som med stor sannsynlighet kan tilskrives tiltaket. Vi har også gjort våre egne eksperimenter, som viser at appellen til røykerne blir svakere ved standardiserte innpakninger av tobakk, sier Lund. (ANB-NTB)

Artikkeltags