For tiende gang ble Yrkes- og utdanningsmessa arrangert i Lofothallen på Leknes. Her var en rekke utdanningsinstitusjoner, offentlige og private bedrifter, høyskoler og kommuner samlet for å vise ungdommen hvilke yrkes- og utdanningsmuligheter som finnes.

– Vi har 80 utstillere, og regner med å få besøk av mellom 1200 0g 1400 elever. I år har vi delt inn slik at videregående kommer først, og så følger ungdomsskolen etter. Jeg vil skryte at utstillerne for den innsatsen de har lagt ned for å skape flotte og informative stander, sier Inge Elvebakk som leder messekomiteen.

Det var masse ungdommer i hallen, og en av dem var 20 år gamle Tony Hansen som stakk innom standen til Ballstad slip AS, og tok en prat med daglig leder Roger Abrahamsen.

Stor etterspørsel

Tony startet på tømrerlinja, men fant ut at tømreryrket ikke passet han.

– Jeg var en stund på bilopphuggeriet, og trivdes med å skru bil. Jeg har lyst til å bli sveiser, og derfor startet jeg på TIP (Teknikk og industriell produksjon) i Svolvær. Målet er å bli sveiser, og jeg stortrives, sier Tony til sjefen på Ballstad Slip AS.

– Det er utrolig flott at du satser yrkesrettet. Det er stor mangel på fagfolk i de fleste praktiske yrkene. Nær sagt uansett hvilken yrkesrettet utdanning du velger så er du garantert jobb. Det er også store utviklingsmuligheter når du har tatt yrkesfag. En ingeniør med yrkesfag stiller meget sterkt, sier Abrahamsen som peker på at de mangler sveisere.

– Da jeg valgte TIP var det også ut fra det er stor mangel på sveisere. Nå skal jeg gå to år på TIP, og skal jeg ut som lærling, Håper jeg får lærlingeplass, kommer det fra Tony.

Tilbud om lærlingeplass

Roger Abrahamsen smiler og rekker fram hånda.

– Gjør du en god jobb på skolen, står på. kommer når du skal, god orden og oppførsel og lite fravær så kan jeg her og nå love deg lærlingeplass når du er ferdig, sier Abrahamsen til Tony som ikke er sein til å takke ja.

– For meg er dette en kjempestor motivasjon til å virkelig stå på dette og neste skoleåret. Nå er det meste opp til meg, og den sjansen jeg har fått skal jeg ta, slår Tony fast.

Tony fikk også lovnad om plass når han skulle i utplassering i bedrift, og i praksis til neste år.

300.000-400.000 i året

Chris Martiniussen står også på standen til Ballstad slip. Han har fagbrev som sveiser.

– Jeg virret litt fram og tilbake før jeg valgte å bli sveiser. Jeg har gått lærlingetiden på Ballstad slip. Det at vi som lærling fikk mellom 300. 000 og 400.000 i årslønn var også en motivasjon til å stå på. Nå holder jeg på med fagbrev som industrimekaniker, og jeg kan love at du vil komme til en flott arbeidsplass der du vil lære masse, sier Chris til en meget fornøyd Tony Hansen.

Christer Andersen går tiende på Bøstad, og han hadde også nesten bestemt seg for hva han ville satse på.

– Det blir helt sikkert yrkesfag, og mest sannsynlig anleggslinja på Fauske. Jeg synes det er flott med en sånn messe der du får se alle tilbudene som er, sier Christer Andersen.