Gå til sidens hovedinnhold

Tor Olav har drevet båt og bil-verkstedet siden 1980, utvidet for 6,5 millioner i fjor: - Jeg har tro på Flakstad og på at vi skal lykkes videre

Artikkelen er over 2 år gammel

Tor Olav Berre nærmer seg pensjonistalder, men satser fortsatt friskt på fritidsbåter og bilverksted på Ramberg. I fjor stod en omfattende utbygging klar for bedriften.

Berre etablerte Berres Bil og Båt i 1979. Året etter åpnet man for ordinær drift, og fortsatt er det full virksomhet i lokalene på Ramberg. I dag er hovedfokus på

- Vi har overlevd her og klart oss, selv om det også har vært noen nedturer. Vi har hatt en stabil og god kundemasse, og vi har stadig fått nye kunder. Så lenge de er fornøyde og vil bruke oss, så er det veldig artig.

I fjor investerte bedriften 6,5 millioner kroner i nytt båtverksted og ny butikk. Berres Bil og Båt er en stor aktør på salg og reparasjon av fritidsbåter, turistfiske og RIB.

Med utbyggingen har de ansatte fått et helt nytt, innendørs lokale for å reparere båtene. I tillegg er det gamle verkstedet renovert og forbeholdt bilverksted.

- Positive signaler

Berre erkjenner at det kanskje er litt galskap å satse så friskt, særlig når han selv nærmer seg pensjonsalderen-

- Det er mye penger, og jeg har halvannet år igjen til jeg er pensjonist! Men vi har holdt på i så mange år, og når vi ikke kom i mål nede på industriområdet måtte vi få til et kompromiss her. Egentlig skulle vi bygge ut tre ganger så stort.

Han er godt fornøyd med forholdene for de fem ansatte.

- Jeg hadde ikke gjort dette om jeg ikke hadde tro på at vi skulle få det til, men det er samtidig også en stor mer-inntekt som må til for å tjene dette inn.

I tillegg til bedre forhold for ansatte, kunder og arbeidsflyt er også hensynet til hjemkommunen en del av bildet for Berre. Flakstad kommune har vært gjenstand for mye politisk turbulens de siste årene, Berre vil vise at det også skjer positive ting.

- En av intensjonene har også vært at vi ønsket å skape noen positive signaler i all den negative omtalen her i Flakstad. Kanskje kunne dette bidra til noen ungdommer ser at de kan komme tilbake og satse, nå som man ser at også en del andre firma også ekspanderer. Det skjer en del positive ting her, selv om det er mye turbulens. Jeg mener at totalt sett er Flakstad kommune en god kommune å bo i, sier Berre.

Han peker blant annet også på at det er investert i en rekke nye fiskebåter i Flakstad.

- Det er et veldig godt samhold i kommunen. Det er trygt å være her, ikke minst for barnefamiliene, vi har også et godt kulturliv med la og foreninger, legger han til.

- Jeg hadde heller ikke gjort dette om jeg ikke hadde både tro på at dette er liv laga, og tro på Flakstad kommune som sted, slår Berre fast om utvidelsen.

- Tøffere marked

Inne i den nye båthallen skrur to av mekanikerne på en av båtene til Svolvær-bedriften Lofoten Explorer.

Den store RIB-båten skal frakte turister blant annet ut til Trollfjorden og andre severdigheter, men først må den få utført noen utbedringer. Berre har tidligere uttalt til Lofotposten at bedriften er det eneste verkstedet i Nordland som er godkjent for reparasjon av slike båter.

- Dette er en stor jobb for oss. De har også vært kunde her i mange år, de stiller store krav og det er veldig hyggelig for oss å ha dem her. Vi har satset på å bli gode i båt-markedet rettet inn mot turistnæringa.

I Flakstad og Moskenes er bedriften den eneste i sitt slag.

- Hvordan er markedet for å selge båter?

- Det er utrolig mye som spiller inn. Været er kanskje den aller største faktoren for salg, men interessen er bestandig der. Utviklingen i næringslivet spiller også inn. Samtidig har det blitt tøffere i markedet og mye netthandel.

Tor Olav Berre er også klar på at det gjelder å henge med på utvikling, nye krav og teknologi.

- Man skal ikke sitte lenge på gjerdet før man er akterutseilt, da er det game over.

Renovert bilverksted

Tidligere var Berres Bil og Båt forhandler for både Skoda og Toyota. I dag er man et uavhengig, frittstående bilverksted.

- Vi har pusset opp i verkstedet med nye porter og helt ny EU-kontroll-linje, sier han.

Virksomheten fordeler seg med cirka halvparten på bil og båt. Berre understreker at som godkjent verksted utenfor de store merkeforhandlerne, skal de kunne håndtere alle biler.

- Service-garantiene skal gjelde uansett og vi er ikke noe dårligere, sier han og slår fast at det også krever betydelig fokus på å være kurset på en rekke ulike merker og utfordringer.

- Du nærmer deg pensjonistalder, hvem skal ta over bedriften nå som du nettopp har renovert og bygd ut?

- Jeg har ikke peiling! Det er ingen som er aktuelle foreløpig og heller ikke blant de ansatte, så vi får se når den tida komme, sier Berre og slår fast at han ikke ser for seg flere større investeringer foreløpig nå etter at ny butikk og båthall er på plass.

- Vi får se om livsverket gir noen avkastninger den dagen man slutter av, legger Berre til.

Kommentarer til denne saken