Gå til sidens hovedinnhold

Mistenker ulovlig tørrfiskeksport

Fant hau og tørrfisk i bruktbiler som skulle til Vest-Afrika

Artikkelen er over 5 år gammel

Under en storaksjon i Oslo onsdag ble det avdekket det som trolig er ulovlig eksport av varer til Vest-Afrika. Det ble blant annet funnet tørrfisk og hau pakket i bruktbiler som skulle til Vest-Afrika.

Om lag 50 tjenestemenn fra Skatteetaten, Miljødirektoratet, Mattilsynet, Fiskeridirektoratet i Nordland, Oslo kemnerkontor, Politiets utlendingsenhet, Oslo politidistrikt og Tollregion Oslo og Akershus aksjonerte onsdag på fem steder i hovedstadsområdet.

Millionsvindel

Bakgrunnen for aksjonen var å sjekke varer som sendes i bruktbiler fra Norge til Vest-Afrika.

- Etatene mistenker at mye av eksporten i virkeligheten er svart økonomi. Tollvesenet og Skatteetaten har tidligere avdekket svindel i millionklassen med årsavgift og utbetaling av vrakpant og onsdagens aksjon er en oppfølging av den kontrollaksjonen. Vi mistenker nå omfattende svindel på flere områder. Derfor er dette en større tverrfaglig kontrollaksjon som involverer en rekke etater, sier direktør i Tollvesenet Bjørn Røse i en pressemelding.

Kontroll- og tilsynsmyndighetene mistenker at betydelige mengder tørrfisk blir sendt ut av Norge uten at eksporten blir rapportert eller at mengden tørrfisk som deklareres er mindre enn det som virkelig eksporteres som ledd i svart økonomi.

Ifølge Dagbladet skal det også være funnet store kvantum med bleier.

Fant tørrfisk og hau

Seksjonssjef i Fiskeridirektoratet i Nordland, Frank Ove Olsen, sier at de fant tørrfisk og hau i åtte biler. Det ble også funnet hau i en container.

-I bilene fant vi 20 bunter tørrfisk. Vi fant også hau, men nøyaktig hvor stort kvantum av hau det dreier seg vet vi foreløpig ikke. De holder på å veie kvantumet i dag, sier Olsen til Lofotposten torsdag formiddag.

Han vil ikke betegne kvantumet som stort.

-Stammer det kvantumet fra Lofoten?

-Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte. Verifiseringen vil klargjøre nærmere hvilke produsenter dette stammer fra.

-Hva gjør dere videre?

-Nå skal vi gå gjennom all dokumentasjon for å se om mengden samsvarer med dokumentasjonen. Vår oppgave i dette er å se om alt er lovlig omsatt. Når vi er ferdig med dette vil vi vurderer videre tiltak, sier Olsen som opprinnelig kommer fra Ballstad.

Han forteller videre at fiskeridirektoratet tidligere har gjort lignende kontroller sammen med toll. Da har det dreid seg om enkelt containere.

Lofotposten får opplyst fra en tørrfiskeksportør at en bunt tørrfisk til Nigeria veier 45 kilo. En bunt hau skal veie 30 kilo.

Tre pågrepet.

Tolldirektør Bjørn Røse opplyser i pressemeldingen at ved siden av fysiske kontroller av bruktbiler omfattet kontrollaksjonen bokettersyn og regnskapskontroller i flere firmaer hvor det er mistanke om unndragelser av skatt og avgifter. Politiet sjekket også at personene som jobber i firmaene eller oppholdt seg på kontrollstedene, hadde gyldig arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Politiet pågrep tre personer hvor det er mistanke om brudd på utlendingsloven. Det mistenkes også at bruktbilene blir brukt til smugling av andre varer samt penger og en av Tollvesenets valutahunder deltok derfor i aksjonen.

Kommentarer til denne saken