Gå til sidens hovedinnhold

Kan få vite nøyaktig hvor gammel fjøsen er.

Artikkelen er over 5 år gammel

Lofotpostens artikkel om fjøset som ble flyttet fra Napp til Lofoten torvmuseum på Fredvang, ble også publisert i Nordlys. Det fanget oppmerksomheten til Andreas Kirchhefer i Tromsø som har yrket dendrokronolog og driver firmaete Dendroøkologen.

En dendrokronolog er ekspert på å tidfeste eldre bygninger og gjenstander i tre ved hjelp av prøver av tømmeret. Han tilbød seg å komme til Fredvang for å finne ut nøyaktig hvor gammel fjøset er.

– Prisen for jobben han gjør er formidabel, noe bygdelaget ikke har råd til, men han var så interessert at han kom på eget initiativ ettersom han var i Lofoten i et annet ærend, forteller Leif Nordmann Solhaug i Fredvang og Krystad bygdelag som driver museet.

Lørdag dukket dendrokronologen opp og tok prøver. Solhaug er spent på resultatet og vurderer å lansere veddemål i bygdelaget om hvem som tipper nærmest den riktige alderen på museets seneste tilskudd.

Det er faktumet at det er lite skog i Lofoten som gjorde Andreas Kirchhefer interessert.

- Da har man kanskje brukt tømmer fra andre steder, eller til og med kanskje rekve. Ulike regioner har ulike årringer i tømmeret, så det kan være mulig å si noe om, sier han.

Han tok fem prøver fra fjøset og fem prøver fra Charley-stua.

- Det er den ytterste årringen som er viktig for analysen, den som ligger under barken. Jeg fikk slike prøver fra begge husene, selv om dimensjonene var små, sier han.

Fjøset er bygget av ei rorbu, og den innerste delen av fjøset har tømmer fra rorbua. Det er denne han har tatt prøver fra.

Når analysene er ferdig, har han datert begge husene - uten kostnad for bygdelaget.

- Dette er jo en hobby også, og jeg ser en verdi av å bygge opp en database med referansemateriale, sier dendrokronologen.

Kommentarer til denne saken