Gå til sidens hovedinnhold

Mobilbruk i bil skal straffes med to prikker

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag får du 1700 kroner i bot for mobilbruk mens du kjører. Fra 1. januar blir straffen mye verre. Da får du to prikker i førerkortet.

Det melder Samferdselsdepartementet fredag.

Det innføres en prøveordning  fra 1. januar. Svært mange neglisjerer dagens forbud til for den høye risikoen det medfører å taste eller lese på mobilen mens man  kjører.

Geir Marthinsen, UPs leder i distrikt fem, sier til Nordlys at han hilser vedtaket velkommen.

- Vi håper dette kan gjøre at de som ratter rundt  i trafikken med mobilen, vil tenke seg om.

Nøyaktig hvor mange forenklede forelegg de har skrevet ut i nord i 2018 på grunn av mobilbruk er ikke klart enda, men det er mange.

- Det vi registrerter veldig ofte, er at veldig mange ikke benytter seg av den teknikken og det utstyret de nye bilene har, der man kan svare veldig greit uten å trykke på telefonen. Om det skjer på grunn av uvitenhet, skal være usagt.

Den siste dybdeanalysen fra Statens vegvesen over dødsulykker i 2017 viser at av 14 dødsulykker hvor distraksjon var en faktor, var bruk av mobiltelefon vurdert å være en medvirkende faktor i seks ulykker.

Under distraksjon ligger i tillegg til mobiltelefon, faktorer som betjening av radio, CD, kasettspiller eller annet utstyr.

Marthinsen minner om at hvis man kjører i 80 kilometer i timen, beveger man seg 22 meter i sekunder.

Samferdselsdeparte­men­tet vil følge utviklinga nøye, og både botens størrelse og antall prikker vil kunne justeres opp om det skulle vise seg å være nødvendig.

Kommentarer til denne saken