Gå til sidens hovedinnhold

Vogntoget som ble berget opp av fjæra på fredag ble observert på Bjørnfjell på lørdag, uten å være reparert

Artikkelen er over 3 år gammel

Vogntoget som lå en uke i fjæresteinene ved Budalsneset ble lørdag observert på Bjørnfjell på vei ut av Norge. Uten hovedlys, med manglende deler på karosseriet og skarpe kanter etter møte med autovernet i utforkjøringen.

Det var transportmagasinet, tungt.no som først meldte om saken.

-Jeg blir litt matt, forteller leder for utekontrollen i Statens vegvesen i Nord-Norge, Helle Torill Sandvik, når hun blir forelagt de nye opplysningene i saken med vogntoget.

– De bryter reglene, men når verken vi eller politiet er der når det skjer, så kan ikke vi gjøre noe.

Sandvik mener opplysningene i saken sier alt.

– Det sier mer om firmaet enn om oss som ikke fikk stoppet dem. At firmaet tillater denne typen brudd på trafikksikkerheten sier litt om holdningene, de utsetter andre trafikanter direkte for fare.

Hadde blitt stoppet

Sandvik forteller at hadde vogntoget møtt på kontrollører hadde det blitt stoppet.

– Hadde vogntoget blitt stoppet av oss hadde de fått bruksforbud med en gang. Å kjøre med manglende hovedlys utsetter alle som ferdes på veien for ulykker. Mange hendelser kan inntreffe, som at motgående trafikk mistolker og møtende kjøretøy, forklarer hun.

Bildeserie

Se bildene fra bergingen av vogntoget ved BudalsnesetTilbake i Latvia

En representant for Lars Prim, bekrefter at vogntoget er tilbake i Latvia. Men kan ikke kommentere saken utover det, og henviser til daglig leder av selskapet for videre kommentar. Daglig leder, Andrejs Oselskis var ikke tilgjengelig for kommentar mandag ettermiddag.

Få skader på bilen

Fredag kveld ble vogntoget berget av Bjørn Ovik AS fra Sortland. Hadsel brann og redningstjeneste bisto i arbeidet. Bergingsmannskapet var overrasket over hvor god forfatning kjøretøyet var i.

– Vogntoget kjørte ut for egen maskin etter litt modifisering, forteller brannsjef i Hadsel kommune, Øyvind Skjærholm.

Det var forrige fredag at vogntoget, som var på vei til LAS for å hente papir, kjørte av veien på glatt føre. Med seg i utforkjøringen tok vogntoget vel 100 meter med autovern. Likevel var bilen i god stand da bilen kom opp. Ingen av dekkene var punktert, og vogntoget kjørte for egen maskin til en rasteplass i nærheten.

– Det er utrolig få skader på bilen, forteller Skjærholm.

Stor operasjon

Selve bergingsjobben tok vel en time. i forkant ble det gjort en del forberedelser som må til i en så stor operasjon.

– Det er en voldsom operasjon å få et så stort kjøretøy opp. I forkant fikk vi sikret bilen og området, forteller brannsjefen.

E10 mellom Vestpollen og Fiskebøl var stengt fra klokken 15.45 til klokken 20.30 fredag kveld. Selv om veien ble stengt i mange timer møtte bergingsmannskapene på få problemer.

– Vi har møtt stor forståelse fra trafikantene, forteller Skjærholm. Han forteller videre at tungtransport ble kjørt i kolonne på fylkesveien under berginga.

– Vi fikk tilbakemelding fra Statens vegvesen på at det ble trangt hvis vogntog møttes langs fylkesveien. Vi valgte derfor å stoppe dem, og sende dem i kolonne.

Kommentarer til denne saken