Flere turister har kjørt av veien og fått kjøreforbud etter å ha vist dårlige kjøreferdigheter på vinterføret.

Les også: Politiet: - To sjåfører har fått kjøreforbud etter at de ikke taklet lofotveiene 

Lasse Veiesund fra Avis bilutleie bruker mye tid på og forteller turistene hva de kan forvente seg av vegene i Lofoten.

– Det er alt vi kan gjøre, de har jo med seg internasjonale sertifikater og vi kan ikke sette oss over den internasjonale loven. Derfor kan vi ikke nekte dem å leie bil, sier Veiesund.

Les også: Utforkjøring stoppet ikke turistene - gikk ned på stranda for å ta bilder 

Stasjonsmanager ved Europcar på Leknes, Raymond Hansen, er glad for at politiet gir ut kjøreforbud. Siden jul har to førere fått dette.

– Etter dette har de ikke rett på ny leiebil, forklarer Hansen.

Derfor er det bra at politiet er blitt flinke til å gi ut kjøreforbud dersom det viser seg at førerne ikke takler kjøreforholdene. Utleier firmaene har også muligheten til å nekte noen å leie en ny bil dersom det skjer en ulykke eller bilen blir skadet.


Føles ganske håpløst

Hansen fra Europcar setter seg ofte inn i bilen sammen med dem som skal leie den, og ofte er det leietakerne selv som spør. Sammen går de igjennom kjøreforholdene og prøvekjører til fram og tilbake over en snøflekk.

– Dette er jo ikke noe jeg får betalt for eller er instruert til å gjøre, man mange ber om det, forteller han.

Les også: Turistene tok feil av E10 og gang og sykkelveien

Politiet som Lofotposten tidligere har snakket med sier at de fleste av sjåførene er fra Asia. Det mener også Hansen stemmer.

– Vi har hatt to ulykker så lang i år allerede, begge to var av personer fra Asia. Noen snakker jo så dårlig engelsk at de bare sier ja til alt jeg sier til dem, jeg er ikke sikker på om de egentlig har skjønt hva jeg har fortalt dem.

Ønsker tiltak

Jonny Finstad fra Høyre i Nordland vil se på muligheten for å reguleringer og sanksjoner av turister som leier biler for å kjøre om vinteren.

– Det er klart det er utfordringer med at det kommer utlendinger til Nord-Norge som ikke kan kjøre på vinterføre og at de fritt kan leie en bil, sier Jonny Finstad. Han sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, de skal neste onsdag ha et møte mellom Høyre, FrP og samferdselskomiteen hvor han vil ta opp denne problemstillingen.

– Hvordan man skal gjøre det sånn praktisk sett, vet jeg ikke. Man kunne jo tenke seg at turistene må ta et glattkjøringskurs før de får leie en bil, sier han.

Viktig turisme

Begge utleierne forventer mer trøkk framover.

– Det er også viktig å ta hensyn til at dette er turister som er viktig for lokalmiljøet. Samtidig så vil risikoen for en ulykke bare øke dersom det fortsetter på denne måten. Derfor er det viktig å sette dette på dagsorden, mener Finstad.

– Vi kan ikke slutte helt å leie til turister heller, da ville vi kanskje mistet 60 % av inntektene våre, sier Raymond Hansen. Han tror politikerne hadde møtt mye motstand dersom de hadde bestemt seg for å sette ned et forbud mot leiebiler for turister.

Bilbergeren er oppgitt over turister som aldri har sett snø: - Jeg venter bare på den store ulykken