I dag bulkes det for over 30 millioner kroner - og menn er verstingene

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Dagen i dag, bitte lille julaften, kalles ikke den store bulkedagen uten grunn.

DEL

Tryg Forsikring opplyser at hvert eneste år er 22. desember blant de verste ulykkesdagene i trafikken.

Hundretusenvis av nordmenn som stresser med å rekke de siste julegaveinnkjøpene er trolig hovedårsaken til at dette er blitt den store bulkedagen.

I fjor var det 1.987 trafikkulykker denne dagen, til en estimert kostnad av 37 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Det kollideres og bulkes hele dagen, men ettermiddagen er verst.

– Bare mellom klokken 12 og 13 var det over 200 trafikkulykker i fjor, altså over tre i minuttet. De fleste er ulykker hvor kun én bil er involvert, for eksempel ved at man kjører på en stolpe i et parkeringsanlegg. Deretter følger
påkjørsler på parkerte biler samt ryggeulykker, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Menn kolliderer desidert mest

Det er menn i alderen 30 til 50 år som dominerer ulykkesstatistikken. Menn i alderen 35 til 50 år troner øverst, foran menn mellom 50 til 64 år og menn over 65 år.

– Mannlige bilførere er representert i nær dobbelt så mange trafikkulykker denne dagen som kvinner. De høye ulykkestallene antar vi skyldes stress. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger, sier han.

Forventer mange ulykker lørdag

I løpet av de ti siste årene har det vært over 18.000 trafikkulykker til en estimert kostnad av over 338 millioner kroner på bitte lille julaften.

Geografisk er det flest ulykker i Oslo, Hordaland og Akershus. Majoriteten av ulykkene skjer i og rundt de store byene.

– I år ser vi at det er relativt store snømengder på Sørlandet samt at det tidvis er svært glatte veier på Østlandet i forbindelse med underkjølt regn. Det er derfor å forvente at det blir en god del trafikkulykker i dagene før jul, og
ikke minst på lørdag som er bitte lille julaften, sier Brandeggen.

Tryg Forsikring anbefaler å få handleturen unnagjort før klokka 12. Da er sjansen minst for kø og sammenstøt.

– Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, det kan jo bli en trasig jul dersom bilen blir skadet. Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal ut. Det skjer utrolig mange bulkeulykker i forbindelse med parkering, og også små ulykker kan koste mye penger å utbedre på verksted, sier han.

Hvis du MÅ ut og kjøre i dag anbefaler Tryg dette:

• Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.
• Parker bilen langt fra inngangspartiet der de fleste ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.
• Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
• Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.
• Ta mobilbilde av bilen og skaden ved en ulykke, så har du bedre dokumentasjon.

Artikkeltags