Gå til sidens hovedinnhold

– En gledens dag for kysten!

Artikkelen er over 4 år gammel

Vestvågøy-ordfører Remi Solberg er lettet over at trålpliktene består.

Fredag ble det klart at fiskeriminister Per Sandberg trekker tilbake forslaget om å skrote pliktsystemet for trålere som forsyner seks landanlegg i Nord-Norge med råstoff. Meldingen skulle behandles i næringskomiteen tirsdag, og i Stortinget torsdag.

– Debatten har gått lenge uten at Stortinget klarer å enes om en løsning. Av hensyn til fiskerinæringens behov for forutsigbarhet har regjeringen kommet til at det er riktig å trekke meldingen, sier fiskeriminister Per Sandberg i pressemeldingen.

Når regjeringen nå trekker meldingen betyr det at dagens regelverk videreføres.

– Dette gjør vi av hensyn til den delen av næringen som er underlagt plikter, og andre berørte. En fortsatt usikkerhet om hva som blir utfallet i denne saken er ingen tjent med. Dagens regelverk er næringen tross alt godt kjent med, sier fiskeriministeren.

Sandberg trekker forslag om å fjerne pliktsystemet 

– Eneste fornuftige

– En gledens dag for Stamsund og de øvrige fiskeværene som er omfattet av pliktsystemet, sier Vestvågøy-ordfører Remi Solberg.

Han er ikke overrasket over at regjeringen skrinlegger meldingen. Sandberg har møtt et unisont opprør mot at trålerne skulle få ta med seg 80 prosent av kvoten fra nord, mot å overlate 20 prosent av kvoten til kystflåten under 15 meter i de tre nordligste fylkene. Sandberg anbefalte dessuten at rederiene skulle betale 100 millioner kroner totalt til kystsamfunn som ble berørt. Da forslaget ble kjent kalte Solberg beløpet for «fjottpenger».

– Jeg ville blitt veldig overrasket om dette hadde fått flertall i Stortinget. Regjeringen har gjort det eneste fornuftige når meldingen må trekkes. Nå kan det bli ro og plass til konstruktive diskusjoner om hvordan lønnsomheten kan bedres i filetnæringen. Det bidro ikke regjeringen til med sitt forslag, sier Solberg.

Dårlig politisk handverk

Sentralstyremedlem i Høyre, Jonny Finstad, nøler ikke med å kalle fiskeriministerens handtering av pliktsystemet for «dårlig politisk handverk». Han har jobbet for å få sitt eget parti til å ikke stille seg bak forslaget.

– Å legge fram dette forslaget uten å vite om det er politisk flertall bak, er dårlig handverk. Det har skapt mye uro langs kysten. Dette forslaget går også mye lenger enn det Høyre står for når det gjelder pliktsystemet. Saken har skapt en unødvendig belastning for regjeringen. Jeg er veldig lettet over utfallet, sier Finstad som er Nordland Høyres andrekandidat til stortingsvalget i høst.

Han registrerer at det er tverrpolitisk enighet om at pliktsystemet skal bestå, men at flere partier, blant andre Ap, åpner for å «modernisere og justere» pliktene.

– Det vil det nok være brei enighet om, samtidig som pliktene skal bestå, sier Finstad.

Kommentarer til denne saken