Gå til sidens hovedinnhold

Tre barn skal ha 20 minutters konsultasjon – reisetiden blir på 14 timer

I neste uke skal Julie Brattli Steinviks tre barn på konsultasjon hos kjeveortopeden i Bodø. Reisetiden blir for de tre små på 14 timer.

For abonnenter

Når Julie Brattli Steinviks tre barn neste uke skal til kjeveortopeden, starter dagen med en kjøretur fra hjemmet i Kabelvåg til flyplassen i Svolvær, klokken 0800 på morgenen.

Klokken 2200, vil barna være hjemme igjen. Alt dette skyldes fulle Widerøe-fly fra Bodø til Solvær, på grunn av smittevernstiltakene som er kommet på grunn av koronapandemien, samt et manglende kjeveortoped-tilbud i Lofoten.

– Ikke festlig

Det tilsvarer altså at barna reiser alene i 14 timer, for en konsultasjon som varer i 20 minutter for hver av dem.

– Tilbudet på Leknes er bortevekk, og i Harstad er det inntaksstopp. Da må vi sende barna til Bodø. Alt dette skyldes fulle fly hjem til Svolvær, for det går jo bare to fly til Svolvær. Så nå må de ta hurtigbåten hjem fra Bodø, og den går klokken 1800. Det var det eneste alternativet. Jeg syns det er helt galimatias, rett og slett. Hva skal man gjøre? Det er ikke noe festlig å sende tre unger av gårde uten voksne for å klare seg på en 14 timers tur alene. Det går utover den skoledagen, og også den neste. De vil nok være ganske slitne på kvelden, sier Brattli Steinvik.

Ettersom tannhelsetjenester har vært nødt til å stenge ned sine klinikker, må nå kjeveortopeder ta igjen timer som skulle vært tatt før koronaviruset brøt løs.

– Det er nok et ganske stort press på kjeveortopedene, på bakgrunn av at de må ta unna så mange timer. Før kunne man i hvert fall fly begge veier uten at flyene var fulle, men så kom koronaviruset. Tilbudet var elendig før det også, men etter smittevernstiltakene er det blitt enda verre, sier Brattli Steinvik.

Store kostnader

Hun er en del av Vågan Senterparti, og er klar på hva som må til for å løse problemstillingen.

– Det som skal til er at fylket oppretter et tilbud med kjeveortoped i Lofoten. Sånn som det er nå, det er galskap. Se på de verdiene som brukes på å sende barn til Bodø. Ofte må de ha med seg ledsagere. Se på hva som er tapte dagsverk fordi at foreldre i Lofoten må følge barna til kjeveortoped i Bodø. Det er ganske mange, og det koster samfunnet. Foreldre har krav på å ha fritt med lønn ved slike tilfeller, sier Brattli Steinvik.

Tall fra Lofotrådet støtter hennes betraktninger. I et brev til fylket, kommer Lofotrådet med følgende opplysninger.

– Hvert år koster mangelen på kjeveortopedisk tilbud lofotkommunene verdien av 600 dagsverk, og 1700 skoledager. Hvis vi skal tallfeste dette ut ifra ei normallønn, definert til 500 kr pr. time, koster dette Lofotens arbeidsgivere 2.250.000 kroner i rene lønnsutgifter.

– I reisekostnader for 1700 skoledager og 600 arbeidsdager, med en gjennomsnittlig reisekostnad på 2500 per tur, har pasientreiser reisekostnader på disse turene på 5.750.000 kroner, skriver Lofotrådet til fylket.

Ingen lovnader

Brattli Steinvik tror også det er mulig for tannleger med spesialisering å jobbe i Lofoten.

– Jeg tror det finnes interesser blant tannleger som er i spesialisering, om å etablere praksis i Lofoten. Kundegrunnlaget er jo der. Da er det bare å få det gjort, sier hun.

Hvordan har signalene fra fylket vært?

– De har ikke vært positive. Det er ikke kommet noen lovnader om at det finnes midler for å opprette et slikt tilbud her. Et argument for at vi ikke skal ha det, er at dette er med på å opprettholde passasjertrafikken mellom Lofoten og Bodø. Men, det er jo ikke barn som skal sørge for det, sier Brattli Steinvik.

Lofotrådets leder, Remi Solberg, sier det er plass til å ha et slikt tilbud i Lofoten.

– Vi har plass til å ha en klinikk her for å få på plass et slikt tilbud. Det er også foreslått at kjeveortopeden kunne kommet hit for å være her i noen dager, slik at barna slipper å dra til Bodø. Men så langt er det ikke lagt inn i det fylkeskommunale budsjettet, det er det ikke, sier Solberg.

Kommentarer til denne saken