De fleste som har førerkort har vel en eller gang blitt stoppet i trafikkontroll. De fleste har vel også blitt testet for promille under disse kontrollene. Nå har politiet i Lofoten utstyr for å teste om sjåførene er ruset på narkotika eller legemidler.

Wipalyzer heter det nye utstyret som nå finnes i politibilene i Lofoten. Up har også dette utstyret som består av en skanner og en testbrikke.

Sjekket rus

Lofotposten fikk være med en patrulje fra Vest-Lofoten lensmannskontor på en trafikkontroll på ed10 ved Storeidet mandag ettermiddag.

I dag har vi en helt vanlig trafikkontroll der vi sjekker dokumenter, lys, dekk og vi vil foreta en promillekontroll. I tillegg vil vi teste for andre rusmidler enn alkohol ved å bruke Wipalyzer, forteller politibetjent Hans-Christian før kontrollen.

Han forteller at rustesten foregår slik at det tas en spyttest av sjåføren. Den blir analysert av en maskin og analysen tar åtte minutter.

– Siden det tar så lang tid med analysen så blir ikke alle vi stopper rustestet. Vi snakker med sjåførene, og tar en promilletest. Selv om vi ikke har mistanke om ruspåvirkning har vi også anledning til ta en rustest. Siden utstyret viser indikasjon på annen ruspåvirkning enn alkohol, vil screeningutstyret i hovedsak fungere til å avklare behovet for blodprøve og nærmere analyse av ruspåvirkning. Er prøven positiv blir sjåføren tatt med til blodprøve, opplyser han.

Hvilke typer rusmidler reagerer denne testen på?

– Skanneren har høy følsomhet for de mest brukte ulovlige narkotiske stoffene, som cannabis og kokain, og de mest misbrukte og trafikkfarlige legemidlene i Norge.

Hvordan reagerer folk når dere vil ta en rustest?

– De aller fleste reagerer positivt. De som er negativ til en test har som oftest en grunn til det, sier han før kollegaen vinker inn en bil.

-Kor bra!

Bak rattet sitter Trine Gåsland Rekve, og da hun får høre at politiet vil foreta en rustest svarer hun spontant.

– Kor bra! Det er supert at dere fokuserer på rus. Kom igjen, jeg er med, sier hun med et stort smil.

Hans Christian gjør klar testbrikken.

– Jeg vil at du skal sirkulere spytt rundt om i munnen, og så stikke ut tunga, forklarer politibetjenten, og Trine gjør som hun får beskjed om.

– Nå vil analysere testen, og du må vente i åtte minutter, kommer det fra politibetjenten.

Skryter av politiet

Mens Trine venter spør vi hva hun mener om at politiet er på denne type kontroller.

– Jeg synes det er så bra at de er ute på veiene. Vi vet jo at det er mye ruskjøring, og det at de også foretar denne type tester gjør kanskje at færre velger å kjøre i ruspåvirket tilstand. Jeg vil også skryte at politiet som jeg synes gjør en god jobb slik at det blir tryggere å ferdes på veien for oss alle, sier Trine i det Hans-Christian kommer bort med testresultatet.

– Helt perfekt. Ha en god tur videre, kommer det fra politibetjenten og Trine kan sette kursen hjem for den ventende middagen.

Like etter blir nok en bil stoppet.

– Det er så bra at politiet er på kontroll. Jeg skulle ønske de hadde vært enda mer ute, og det gjør meg ingenting å bli testet, sier mannen som vil være anonym.

Etter å ha sjekket rundt 20 biler og bilførere sier patruljen seg fornøyd.

– Vi er godt fornøyd med resultatet. Ingen rus, og det var svært lite feil på dekk og lys. Vi er fornøyd, slår de to politibetjentene fast.