Gå til sidens hovedinnhold

Mens de forsøker å redde liv, står skuelystne og filmer: - Respektløst!

Artikkelen er over 5 år gammel

«Hei, du! Jeg ser deg. Jeg ser deg på kjøpesenteret på formiddagen. Jeg ser deg langs veiene på ettermiddagen. Jeg ser deg i byen om nettene. Jeg ser deg. Og jeg ser telefonen din. Du prøver å skjule den, men det er tydelig hva du driver med. Du filmer.»

Slik starter et leserinnlegg som ambulanseassistent i Tromsø, Lars Håvard Nilsen, har skrevet på Nordnorsk debatt.

I innlegget tar han opp et voksende problem for ambulansepersonell. For mens de forsøker å redde liv, er det slett ikke uvanlig at folk tar frem mobilen og begynner å filme.

- Det er respektløst. Personen som får hjelp er i en veldig sårbar situasjon, sier klinikktillitsvalgt for ambulansepersonellet, Finn Olav Lind til Nordlys.no.

lere reagerer

Han forteller at når de ser noen filme, forsøker de å beskytte pasienten så godt de kan mot den uønskede oppmerksomheten. Blant annet forsøker de å legge tepper over den syke mens de jobber.

- Jeg tror ikke alltid folk ikke tenker så mye over hvorfor de filmer. Det er noe som skjer, og de ønsker kanskje å vise det til folk de kjenner.

I ambulansetjenesten har filmingen blitt tatt opp mange ganger. Lind forteller at det er flere som har reagert på det. De siste årene har problemet eksalert, ettersom flere har fått smarttelefoner.

I en boble

Ifølge Lind er ambulanse-ansatte så fokuserte når de jobber at de ikke blir spesielt plaget av filmingen.

- Når vi er ute på oppdrag er vårt hovedfokus pasienten, og da er det som om vi er i en boble.

Det er først og fremst uønsket filming av den syke ambulansepersonellet reagerer på.

- Det er nesten gått så langt at folk tar opp kamera før de sjekker om personen trenger hjelp.

I sitt innlegg ber Nilsen folk som står og filmer om å tenke over hva de kan gjøre for å hjelpe  til på stedet. Han skriver:

«Istedenfor å være til bry, kan du selv hjelpe. Fortell personen som har vondt i brystet at hjelpen er på vei. Tilby jakken din til personen som har falt på isen. Legg personen som har drukket for mye i sideleie. Men vær så snill: Legg vekk telefonen etter at du har varslet. Vær et medmenneske.»

Les hele innlegget her

Kommentarer til denne saken