Tromsø-mann banket kona i 28 år. Nå er han dømt.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mishandlingen startet på 1980-tallet og opphørte ikke før ekteparet ble separert.

DEL

Dytting, lugging, slag, spark og kvelertak.

Det var noe av det en 61 år gammel mann fra Tromsø utsatte ektefellen sin for. Flere ganger i året, enkelte år så ofte som ukentlig, skriver Nordlys.

LES OGSÅ: I 24 år mishandlet mannen kona. Nå er han dømt til fengsel

100.000 kroner

I perioden fra 1986 til paret ble separert i 2014, utøvde mannen gjentatte ganger vold mot kvinnen - både fysisk og psykisk.

Nå har Nord-Troms tingrett dømt til fengsel i to år og til å betale oppreisning til kvinnen på 100.000 kroner.

I dommen beskrives et samliv der han ikke bare var voldelig, men også truet og krenket kona med utsagn som at han «skulle stikke fingrene i hennes øyne», «få henne innlagt på psykiatrisk sykehus» og kalte henne tjukk.

Flere av voldshandlingene skal også ha skjedd også i forbindelse med seksuell omgang, fikk retten høre.

LES OGSÅ: Truet med å drepe kona og sende henne til Romania i en sekk

Nektet straffskyld

Da saken gikk for retten 17. og 18. mars, nektet mann all straffskyld for tiltalen, som lød på overtredelse av den såkalte familievoldsparagrafen i straffeloven.

Han erkjente å ha vært fysisk mot kona én gang, da han hevdet at hun truet ham med kniv. Det kan også ha hendt at de dyttet hverandre, vedgikk han.

Kona og parets datter kunne imidlertid fortelle en annen historie. Kona fortalte at forholdet var preget av at ektemannen var sjalu, kontrollerende og hadde en aggressiv adferd. I løpet av én dag kunne han ringe henne så mange som 17 ganger med spørsmål om hvor hun var, hvor hun hadde vært og hva hun hadde gjort.

Han anklagde henne jevnlig for å være utro.

Gjennom oppveksten så også datteren faren lugge, dytte og slå moren, forklarte hun i retten.

Det ble fortalt at også barna fikk mye kjeft og at 61-åringen sa ting som at familien ikke var noe verdt. Han skal også ha uttalt at han skulle helle kokende vann dersom det kom ubudne gjester på besøk og sa etter terrorangrepene 22. juli 2011, at Anders Behring Breviik skulle komme og drepe alle sammen.

LES OGSÅ: Dømt for familievold mot sin egen mor

Er ennå redd

Anmeldelsen av mannen kom først etter at paret var separert, noe som ifølge retten ikke er uvanlig i saker med langvarig mishandling.

«Det kjennetegner slike saker at de er vanskelige å avdekke, blant annet fordi handlingene foregår i det skjulte i hjemmet og på grunn av bindingene mellom gjerningspersonen og den fornærmede. Det er dessuten ofte forbundet med betydelig skamfølelse hos de fornærmede og følelse av mislykkethet ved å måtte betro seg om slike forhold til andre», heter det i dommen.

Og videre:

«At fornærmede ved flere anledninger var i kontakt med offentlige instanser uten å inngi anmeldelse, er illustrerende for hvor vanskelig det er å bryte ut av forhold som er preget av vold og trusler.»

I dag er paret skilt, men kvinnen forklarte at hun fortsatt føler seg utrygg og at hun har mareritt om at eks-mannen skal komme inn soveromsvinduet eller bryte seg inn hos henne.

Artikkeltags