– Dette hadde pappa elsket å se, skrev Hoff, som altså er datteren til Trygve Hoff – mannen bak den kjente og kjære julesalmen.

– Det var altså så vanvittig nydelig å se. Tårene silte, utdyper hun til Lofotposten.

– Jeg har jo hørt en del varianter av låten, og dessuten sunget den selv mange ganger. Sist på onsdag som var, faktisk, og da kjente jeg litt på at man kanskje ikke griner hver gang man hører sangen lengre. Men så sendte en venninne meg denne videoen og da måtte jeg gråte nok en gang.

Hoff er imponert over førsteklassingene som både synger og bruker tegn til tale for å synliggjøre teksten.

– De er altså så flinke der de står og lever seg inn i sangen. Det er så utrolig flott å se på.

Se framførelsen av de flinke elevene her:

Tekst og melodi: Trygve Hoff

Kjempet seg fram

Hoff er videre svært glad for at «Nordnorsk julesalme» lever videre i beste velgående. Låten ble først introdusert gjennom barne tv-serien «Lyset i mørketida» som gikk på NRK jula 1985. Her framførte Trygve Hoff selv låta i den avsluttende episoden.

– Denne låten har kjempet seg fram på egen hånd. Pappa ga den jo aldri ut selv, men den har likevel funnet veien ut til folket. Dette kan vi nok først og fremst takke sangkor nordpå for, og så tok kjente navn som Jørn Hoel og andre tatt den videre. Og nå er den jo kjent over hele landet. Det synes jeg er veldig oppløftende.

Hoff husker selv når pappa Trygve ferdigstilte den nå folkekjære sangen.

– Vi var jo vante til at han satt å klimpret fram nye låter, så jeg husker ikke veldig mange av de øyeblikkene. Men den dagen han gjorde ferdig «Nordnorsk julesalme» minnes jeg godt. Da kom han ut i stuen og sa noe slikt som «denne blir fan mæ fin, denne e æ fornøyd med».

Kommer nordover

Sibeth Hoff har selv tatt steget inn i musikkens verden, etter mange år som skuespiller og foredragsholder.

I høst ga hun ut en plate med egenskrevne låter.

– I mange år har jeg framført sangene til pappa og min bror Ståle. Men når begge disse ble borte i ung alder, slo det meg plutselig at det ikke ville komme noen nye låter. Jeg dro derfor på et låtskriverkurs, noe som ble en mektig opplevelse. Det bare tøt ut av meg, sier Hoff, som var 44 år gammel da hun skrev sin første låt.

– Jeg har alltid vært glad i musikk, men ikke hatt selvtillit til å lage noe selv. Nå er jeg 55 år og har så mye jeg ønsker å formidle. Det kommer derfor garantert mer, selv om det nå er tøffe tider i bransjen. Jeg har heldigvis flere ben å stå på.

I 2023 planlegger Hoff en turne nordover med sin nye plate.

– Jeg ønsker å samarbeide med lokale kor på turneen, og har allerede fått på plass et samarbeid på Rognan og Svalbard. Nå leter jeg også etter et snertent kor som i Lofoten som kan synge pop og som ønsker å være med på konserten min. Om noen skulle føle seg kallet, er det bare å ta kontakt, oppfordrer hun.

– Det blir spennende å skulle gå i pappas korspor. Jeg har selv vokst opp med å synge i kor, så jeg gleder meg.

Hoff ser også fram til å komme nordover igjen.

– Selv om jeg høres ut som en søring, så er jeg for evig preget av at jeg ble født i Finnmark og bodde der til jeg var seks år gammel. Jeg føler at jeg kan være mer meg selv når jeg kommer nordover – le høyere, være råere og ta litt mer plass. Så i sjela vil jeg alltid være nordlending.