Onsdag 5. mai startet Seniorgruppa av Lofoten Turlag opp årets første Seniortur.

47 turhungrige seniorer møtte opp på Shellstasjonen i Svolvær, og derfra kjørte vi til Laukvik, hvor i ble mottatt av kjentmennene Konrad Hauge og Henry Delp. Turen startet med at vi gikk ut til Laukvik-moloen, en av verdens sterkeste, men kanskje også styggeste, som Konrad Hauge sa. Henry Delp fortalte om tilblivelsen av moloen, noe som fiskerne i Laukvik hadde kjempet for i flere år. Arbeidet startet opp i begynnelsen av 1960-tallet, men da den valgte traseen ikke var helt i samsvar av hva fiskerne mente, ble arbeidet stoppet opp. Forskjellige traseer ble forsøkt i simulator i Trondheim, og da arbeidet startet opp igjen ble den valgte traseen et kompromiss mellom fiskernes krav og Kystverket. Moloen har vært utsatt for flere store stormer, og har måttet bli reparert flere ganger. Etter moloen gikk i til Fiskerihavnen, hvor vi ble orientert om hvordan den ble bygget. Kystverket bygget en høy molo over et sund og stengte sjøen ute.

Vannet ble senere pumpet ut, og gravemaskiner og dumpere kunne arbeide på tørt land for å grave ut hele havnen. Da det arbeidet var gjort, ble den midlertidige molen fjernet og sjøen kom inn i havnen. En havn som ifølge Konrad Hauge var helt fantastisk i allslags vær. Etter den befaringen gikk vi over til Stangerholmen og den gamle væreiergården der. Her var det spesielt de vakre dekormalingene som var utført av Henning Welford ca. 1905-06.

Dessverre har endel gått tapt, spesielt under krigen da tyskerne okkuperte bygningen. Den har også vært brukt som skole og legekontor. Etter omvisningen her tok vi frem matpakke og termos og satte oss i solveggen og fortærte det medbrakte. Undertegnede hadde kaffe og brødskiver med brunost, herlig.

Vi tok deretter turen til området hvor alle fiskehjellene sto, her hang det ikke fisk, men torskehau, noe som etter at det er tørket blir pakket og sendt til Nigeria. Vi gikk deretter til bilene og kjørte hjem igjen, full av ny kunnskap om Laukvik. Takk til Konrad Hauge og Henry Delp.

Neste seniortur onsdag den 12. mai går til Henningsvær og Sauøya.