Med kart i postkortformat til å ha på styret skal det nå bli enda enklere å være sykkelturist i Lofoten. Det har forlaget Castor sørget for med sin nye sykkelguide som har fått det lovende navnet «Hjulgleder». Guiden er bygget opp med en rekke kart i småformat som egner seg til å ha i plastlomme på sykkelstyret, slik at man bare vipper det opp for å finne den praktiske informasjonen på baksiden, uten å måtte gå av sykkelen. På kartene kan man lett se hvor man finner badeplasser eller et sted å telte, og på baksiden er det lagt inn tips om severdigheter, opplysninger om overnatting, kommunikasjoner og muligheter for å handle mat, sammen med forlokkende bilder av de forskjellige områdene. Et oversiktskart viser alle rutene med forskjellige fargekoder, med angitt lengde i kilometer. Her er det også markert hvor man kan legge turen for å oppleve midnattssolen på Yttersia en skyfri sommernatt. Sykkelrutene er lagt langs sjøen nesten hele veien fra Fiskebøl til Å, og vel ankommet Lofotens vestspiss er det bare å fortsette med ferja videre til Værøy og Røst.

Har syklet hver meter

To uker brukte forfatteren av sykkelguiden «Hjulgleder», Knut Bjoraa, på å sykle seg gjennom Lofoten. Han anbefaler alle å bruke minst en uke, og å prøve å sykle om natten. Da er det ingen biler, helt stille og et fantastisk lys.

- Jeg har syklet hver eneste meter, forteller den blide og sykkelslanke sørlendingen, som hardnakket påstår at det kun er tre oppoverbakker langs ruta gjennom øyriket.

- Mange nordmenn sykler i Danmark fordi det er så flatt der, og tror det er for hardt å sykle i Norge. Men i Lofoten sykler man langs sjøen nesten hele tiden, og dessuten, legger han til:

- En oppoverbakke er ikke noe problem, det er bare et spørsmål om å ta seg god tid!