Christin Oldebråten var en av om lag 300 deltakere fra hele landet som deltok på Norsk Opplevelseskonferanse i Svolvær denne uken. Men Christin er ikke som andre deltakere. Natt til torsdag byttet hun ut hotellværelset på Thon, med en sovepose på en flytebrygge like utenfor hotellet.

– Jeg er en person som liker meg ute i naturen. Og jeg er opptatt av å gjennomføre drømmer. Jeg samler på de gyldne øyeblikk, som skapes gjennom de gode opplevelsene. Mitt mål er å gjøre hver dag til en god dag. Derfor rigget jeg meg til for natten på en flytebrygge utenfor hotellet, sier Christin.

 

Utstyret hadde hun klart. Ytterpose, et par liggeunderlag, varm sovepose, og klær tilpasset en vinternatt ute i det fri. Telt er ut. Hun ligger gjerne under åpen himmel. Der opplever hun nattens stillhet fra sitt lille krypinn.

Anbefalt opplevelse

– Det ble varmt i natt så jeg måtte opp å lufte meg. Og de som ikke har prøvd, anbefaler jeg å forsøke. Gjør det! Den ultimate opplevelsen er å våkne til soloppgangen en sen høstdag. Jeg så strålende av solen flombelyser fjelltoppene. Den mørke natten gikk sakte over til skumrende dag. Jeg hørte en fjern lyd av en båt som tøffet av gårde. Litt måseskrik. Jeg satt bare der og nøt det gyldne øyeblikket, sier Christin.

 

Vertskapet på Thon var informert om hennes valg av overnattingssted. Tidlig på morgenen danderte personalet et frokostfat. Da fikk Cristin servert blant annet havregrøt, juice, omelett og bacon. Inne satt de andre gjestene å nøt sin frokost fra buffeen som for en uke siden ble kåret til landets beste frokost. På flytebrygga tok Christin imot kokk Ragnhild Gjertsen Paulsen og servitør Ingunn Haugnes.

 

– Vi lette etter Christin på kaia. Trodde hun la i kroken under tak ved hotellet. Vi var ikke helt forberedt på at vi måtte helt ned på flytebrygga, så det ble litt kalt. Men veldig trivelig, sier Ragnhild.

 

Fjelltur

Christin var godt forberedt for en natt i det fri. Opplevelseskonferansen i Svolvær startet mandag, men Christin og mannen Bjørn Tjomsland kom til Svolvær allerede før helgen.

– Vi gikk opp til Djevelporten i bakkant av Fløya. Nedenfor Frosken fant vi den ultimate overnattingsplassen. På en gresskledd flate rigget vi oss til for natten. Med liggeunderlag, ytterpose med plass til oss begge og varme klær og sovepose fikk vi det helt perfekt. Det var helt stille inntil vi våknet av regnet som trommet på ytterposen. Men det stoppet ganske raskt opp. Tidlig på morgenen var skyene borte, og et utrolig vakkert nordlys danset på himmelen. Vi lå der på rygg jeg og mannen min, og nøt det herlig skuet. Så oppdaget vi to havørner som kretset rundt Djevelporten og Frosken. Det så ut som om de oppdaget oss og fløy nærmere for se hva dette var. Da ble det noen nye uforglemmelige fotografiske øyeblikk, sier hun.

 

Hun er genuint opptatt av opplevelsen.

– For meg er opplevelsen det som skjer underveis. Målet er ikke hovedsaken. Selv om jeg ikke når opp på den planlagte fjelltoppen, så er veien fram mot målet opplevelsen. Jeg er også opptatt av formidling og bruk av sosiale medier. I vinter la jeg ut en åpen invitasjon på Facebook hvor jeg tilbød folk å være med på et Randonee-kurs. Dagen  da vi skulle dra opp i Jotunheimen,  sto det 40 personer med ski og utstyr på trappa. Jeg kjente ingen, men vi hadde det til felles at  vi ville være aktive ute i naturen, sier Christin.

NHO reiseliv

Christin jobber med digitale løsninger for NHO reiseliv, og er den som har utformet foreningens nye nettsiden .

 • Les NHOs innspill til statbudsjettet om

  Nasjonale turiststier

  NHO anbefaler Nasjonale turiststier etter modell av Nasjonale turistveger

  Det er positivt at myndighetene vil videreføre bevilgningen til Nasjonale turistveger med 180 millioner kroner i 2017. Nasjonale turistveger byr på spektakulær arkitektur og kunst i vakre omgivelser, og er et viktig tiltak for å få flere reisende til å legge turen til Norge. Vi mener Nasjonale turistveger er et godt prosjekt, som har positive ringvirkninger.

  NHO Reiseliv mener at det må lages en tilsvarende ordning som Nasjonale turistveger også for populære turstier. Etter sterk besøksvekst ved kjente norske turmål, særlig i sommer, har enkelte steder i Norge opplevd en overbelastning. Vi ser at enkelte steder har blitt så populære at kommunene synes det er krevende å finne løsninger på hvordan man kan tilrettelegge for den veksten som har vært. Vi mener at det er en offentlig oppgave å vedlikeholde natur- og turistattraksjoner, og at det bør dekkes av statlige og kommunale budsjetter.

  Innfør #nasjonaleturiststier som et tiltak for å vedlikeholde populære turområder

  Nasjonale turiststier kan være en løsning på utfordringen enkelte kommuner nå opplever. I tillegg vil det sikre turistene en bedre opplevelse av våre mest populære turområder.

  NHO Reiseliv mener man i første omgang må plukke ut noen begrensede turområder som hatt en eksepsjonell besøksvekst, og som kommunene sliter med å vedlikeholde alene. Eksempler på disse kan være Besseggen, Trolltunga, Preikestolen og Lofoten. Kommuner som mener de har en slik nasjonal tursti med uforholdsmessig stor slitasje, kan søke støtte til spesifikke stier. Opprustning av stiene må kunne skje i samarbeid med frivillige organisasjoner som har erfaring fra det aktuelle området.

  I denne omgang foreslår vi en  ny bevilgning på 10 millioner kroner i året, som øremerkes til sikring av slitasjeutsatte stier.

– Vi jobber kontinuerlig med innspill til statsbudsjettet. Og legger ut sakene vi jobber med på nettsiden. På konferansen i Svolvær kom det et godt innspill på hvordan populære turområder kan vedlikeholdes. Staten har hatt suksess med Nasjonale turistveger, som det bevilges penger til. På samme måte kan staten opprette og finansiere Nasjonale turiststier. NHO reiseliv jobber aktivt med denne saken nå, og vil holde alle interesserte oppdatert på denne infosiden om fremdriften i saken. Dette vil være et godt prosjekt, med positive ringvirkninger, sier Christin Oldebråten.