På grunn av den forverrede koronasituasjonen nasjonalt har kommuneoverlegene i Lofoten og Vesterålen besluttet at ingen passasjerer fra Hurtigruten eller andre større passasjerbåter får gå i land i havnene i regionen.

- Beslutningen trer i kraft så snart som praktisk mulig fra torsdag. Nordland er et av fylkene med færrest smittede i forhold til innbyggertall, og omfattende tiltak er nødvendig for å holde smittetallet lavest mulig. Befolkningen i regionen må være forberedt på ytterligere tiltak de kommende dagene, melder legene i en pressemelding gjengitt på hjemmesidene til Hadsel kommune.

– Vi er enige i regionen om hvordan vi skal håndtere dette. Det aller viktigste vi kan gjøre nå er å forhindre at vi reiser ut og henter smitten eller at personer kommer hit med den, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul i Vågan.

Legene i regionen er enige om en rekke tiltak. Det blir i likhet med Bodø kommune ikke mulig å slippe passasjerer fra cruiseskip i land i Lofoten og Vesterålen.

– Vi hadde et lite planlagt cruiseanløp i neste uke, det får vi nå stoppa, sier havnesjef Ole Osland.

Han sier også at det blir satt restriksjoner på passasjerer fra Hurtigruta.

– Det at passasjerer kommer til Svolvær, går ut i gatene og så går om bord igjen blir det slutt på, sier han og viser til beslutningen fra kommunelegene.

Hurtigruten har allerede innført forbud mot at gjester kan besøke skipene i havna. NRK Nordland melder at forbudet som nå er iverksatt ikke gjelder lokalt reisende i Lofoten og Vesterålen.

Det skal også etter planen innføres et system for kartlegging av alle passasjerene som tar hurtigbåten fra Vågan til Bodø – etter samme modell på flyplassene.

– Vi kommer til å kontakte fylkeskommunen nå for å få på plass et system, sier havnesjef Ole Osland og legger til at de vil ellers hente erfaringer fra Bodø kommune.

I Vestvågøy opplyser havnesjef Kjell Jakobsen at det første cruiseskipet skulle anløpet Leknes 25. mars.

Torsdag formiddag lå det et mindre passasjerskip til anker utenfor Multebærholmen i Svolvær. Dette kommer ikke til kai i Svolvær, opplyser Osland.