– Nøkksætra og Selfjordhytta åpnes for forhåndsbooka overnatting for medlemmer av turlaget eller Den Norske Turistforening, melder Lofoten Turlag.

De ber videre om at folk merker seg at åpningen ikke gjelder dags- eller spontanbesøk.

– På grunn av Covid-situasjonen vil det kun være én gruppe som kan bruke hyttene samtidig. Vi starter opp med å leie ut i helgene, men «ovale» helger i vinter- og påskeferien. Foreløpig setter vi av helger til og med påsken.

Maks seks personer kan overnatte på hyttene samtidig, og bookingen skjer gjennom mailkontakt med turlaget.

Alle besøkende til hyttene må registreres slik at eventuell smittesporing er mulig. Det settes også krav til at de besøkende ikke slipper inn andre enn de som er registrerte.

– De som ønsker å bruke hytta hele helga vil bli prioritert. Ellers er det «først til mølla»-prinsippet.

Har tillit

Lofoten Turlags hytter har vært stengte siden pandemien startet. I Vesterålen har man imidlertid hatt åpne turisthytter siden i fjor sommer.

– Vi har hatt godt besøk til hyttene våre, eksempelvis både i Trollfjorden og i Snytindhytta ved Gullesfjorden. Det er stadig besøkende fra Lofoten som bruker våre hytter, og vi tar gjerne imot flere bookinger fra regionen, sier Trond Løkke i Vesterålen Turlag til Lofotposten.

– På grunn av pandemien, får den gruppen som booker hyttene hele hytta til rådighet. Dette gjør jo at hyttene blir ganske eksklusive, påpeker han.

Vesterålen Turlag hadde fått på plass et elektronisk bookingsystem før koronapandemien traff.

– Det har fungert veldig bra og gjør at vi slipper å bruke masse tid på mailer og annet styr. Og så er det veldig praktisk nå når man hele tiden må tenke på sporbarhet i forbindelse med et eventuelt smitteutbrudd.

Hvilke rutiner er på plass når det kommer til renhold?

– Det er fraktet ut håndsprit og klor til alle hyttene. Her har vi også fjernet kopphåndduker og kluter, slik at man må bruke engangsartikler som kan kastes. Ellers går det på tillit – de besøkende må selv sørge for å vaske skikkelig etter seg, avslutter Løkke.