TV-aksjonen mangler bøssebærere: - Også i år er dette årets viktigste søndagstur

Både i øst og vest er det behov for flere bøssebærere til årets TV-aksjon 20. oktober.

Både i øst og vest er det behov for flere bøssebærere til årets TV-aksjon 20. oktober. Foto:

Søndag 20. oktober går årets tv-aksjon av stabelen. Fremdeles er det behov for flere bøssebærere flere steder i Lofoten.

DEL

- Vi ønsker oss sterkt at flere melder seg til å gå i Leknes-området. De andre områdene her vest er stort sett dekt, men Leknes er stort og vi må derfor ha i alle fall 25 bøssebærere i sving, sier Wenche Bolle, ansvarlig for tv-aksjonen i Vestvågøy kommune.

- De som vil melde seg kan enten ringe til kundetorget på rådhuset på Leknes, eller via nettsiden blimed.no. De som melder seg på via nett vil få beskjed om hvor og når de skal møte, legger hun til.

Tar i mot alle

TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Aksjonen skal bidra til organisasjonens arbeid for å gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.

- Jeg har vært med på organiseringen av tv-aksjonen her i Vestvågøy i 10-15 år. Jeg liker solidaritetsaksjoner og tv-aksjonen går til forskjellige, men alltid gode saker. Også i år er dette årets viktigste søndagstur, som bare tar mellom en til to timer. Jeg håper derfor at flere melder seg som bøssebærere - vi tar i mot absolutt alle som vil, sier Bolle.

Viktig likestilling

Midlene fra årets tv-aksjon går til CAREs arbeid i ni land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina. Her vil organisasjonen gi minst 400 000 kvinner mulighet til å starte egen bedrift, få egen inntekt, starte egne spare- og lånegrupper, og få en stemme i politikken og i lokalsamfunnet.

- Når vi gir kvinner disse mulighetene gir det ringvirkninger for 1,5 millioner mennesker i noen av verdens fattigste land. Kvinner gir tilbake til familien og lokalsamfunnet. Likestilling er ikke bare viktig for kvinnen selv, men også for å redusere fattigdom lokalt og nasjonalt, opplyser CARE.

Flere i Vågan

I Vågan hjelper Svolvær Sanitetsforening til med mobilisering av bøssebærere.

- Vi bidrar fordi årets aksjon går til inntekt for en sak som er i tråd med det arbeidet som Den Norske Sanitetsforening driver med. TV-aksjonen i år går ikke direkte til nødhjelp, men til alle de kvinnene som ikke får ta egne valg. At disse får mikrolån til å starte egne bedrifter er veldig viktig , sier leder Astrid Bjørgaas, som videre kan fortelle at flere bøssebærere har meldt seg.

- Men vi tar gjerne i mot flere. Alle som vil kan delta og man kan dessuten komme med ønske for hvor man vil gå, sier hun.

- Vi opplever hvert år at folk er flinke til å gi til aksjonen, men at det ofte er slik at folk mangler kontanter. Men det er ingen grunn til å fortvile: Man kan også betale med VIPPS. Og for de som er opptatt av statistikken for hver enkelt kommune, så kan det være greit å vite at alle beløp som kommer via denne tjenesten før klokken 18, vil bli registrert på kommunenivå, opplyser Bjørgaas.


Fakta om TV-aksjonen NRK:

  • TV-aksjonen NRK har blitt arrangert én søndag i oktober hvert år siden 1974. I år går TV-aksjonen av stabelen 20. oktober.
  • Årets TV-aksjon går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. 400 000 kvinner skal få mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt.
  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon. Hvert år besøker 100 000 bøssebærere samtlige av Norges 2,3 millioner hjem.
  • Over 7 000 frivillige jobber fram mot aksjonsdagen for å mobilisere 100 000 bøssebærere.
  • Siden 1974 har det norske folk samlet inn over ni milliarder kroner som har gitt titalls millioner mennesker livsviktig hjelp.

(Kilde: Blimed.no)

Artikkeltags