– Deltakerne er utrolig opptatt av Norge, og synes at alt er helt fantastisk. De gråter bare de lander på Flesland, og når de da kommer til Lofoten vet de ikke hvor de skal gjøre av seg, ler Fridtjof Nilsen, som er programleder for den niende sesongen av TV-serien.

– Amerika er en ung nasjon, og deltakerne er ganske rotløse. Bare det at vi har ting som er eldre enn femti år her i landet synes de er utrolig, og det er veldig gøy å se Norge gjennom deres øyne. En av årets deltakere har røtter fra området rundt Lofoten, som er noe av grunnen til at vi er her akkurat denne sesongen.

Sykkeltur til Kvalvika

Tidligere denne uka syklet deltakerne og produksjonen fra Leknes til Kvalvika.

– Det var en utrolig fin måte å se Lofoten på. Temaet for Lofoten har vært «Typisk norsk å være god.» Da vi overnatta i Kvalvika var det Kjetil André Aamodt som tok med deltakerne opp på fjellet og trente med dem for at de skulle bli ordentlige vinnerskaller før konkurransen på Uttakleiv, sier Nilsen, som legger til at turen til Kvalvika ikke kunne vært finere.

– Det var strålende solskinn, og deltakerne var enige om at Kvalvika må være en av verdens vakreste plasser. Men de har fremdeles ikke sett for eksempel Henningsvær, fortsetter Nilsen.

«Alt for Norge» besøkte Lofoten i sesong 4, men har ikke vært her siden da.

– Det var på tide at vi kom tilbake. Når vi lager «Alt for Norge» leter vi etter de unike stedene i Norge. Da er det vanskelig å la være og reise til Lofoten hvert år, sier programlederen.

Pop up-restaurant

Lørdag skal de amerikanske deltakerne lage pop up-restaurant på Trevarefabrikken i Henningsvær, og ønsker alle velkommen dit.

– På pop up-fiskerestauranten skal deltakerne servere både tørrfisk-taco og bacalao. Vi liker at deltakerne gjør aktiviteter som gjør at de blir kjent med folkene som bor på de stedene vi besøker. På denne måten blir de kjent med dem på et helt annet nivå enn om de bare går rundt og peker på ting, sier Nilsen.

Inntektene som deltakerne og produksjonen samler inn skal ifølge programlederen gå til inntekt for et fotballnett som fanger opp ballene på stadion i Henningsvær.

– Derfor trenger vi at lokalbefolkninga kommer og kjøper mat hos deltakerne. Alle er velkommen og vi kan love at det blir hyggelig, sier han.