Det rådet kaos i hovedstaden Ankara og i millionbyen Istanbul etter det som så ut som et militærkupp i NATO-landet Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan sa fredag kveld at kuppmakerne ikke vil lykkes. Men hvor han da befant seg, var ukjent.

Natt til lørdag landet presidenten i Istanbul og forsikret at kuppforsøket i landet var mislykket.

Men fortsatt råder det kaos og uro i millionbyen og i hovedstaden Ankara.

Minst 60 personer ble drept, opplyser myndighetene. 754 medlemmer av landets væpnede styrker er pågrepet, melder nyhetsbyrået Anadolu. Fem generaler og 29 oberster er avsatt.

Arrestasjonene er gjennomført over hele landet, ifølge det statlige nyhetsbyrået.

De fleste av de drepte er sivile, men nyhetsbyrået Anadolu melder at 17 politifolk er drept i hovedstaden Ankara.

En tjenestemann som snakker mot løfte om anonymitet, sier minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar på den asiatiske siden av Bosporos-stredet i Istanbul.

I morgentimene er situasjonen fortsatt kaotisk i Tyrkia. Kampfly har angrepet stridsvogner som kuppmakerne hadde plassert ut ved presidentpalasset i hovedstaden. Det meldes om sporadisk skyting både i Istanbul og i Ankara.

Viste sin støtte

Erdogan kom til flyplassen natt til lørdag etter å ha fløyet fra middelhavskysten sør i landet. Flere tusen av hans tilhengere hadde da møtt opp på flyplassen for å vise sin støtte.

– De som står bak kuppforsøket vil betale en svært høy pris for sitt svik, sa Erdogan til TV-kanalen NTV. Han lovte at Tyrkia ikke skal styres av de væpnede styrkene. Fortsatt er likevel mye uavklart etter kuppforsøket i landet.

Selv etter at både landets statsminister Binali Yildirim og etterretningstjenesten tidligere på kvelden ga forsikringer om at kuppet stort sett er under kontroll, kom det meldinger om flere eksplosjoner ved parlamentet i Ankara. Samtidig ble det meldt soldater har tatt seg inn i bygningen til CNN Turk i Ankara, men der er kontrollen gjenopprettet.

Ba folk ta til gatene

Før Erdogan reiste til i Istanbul gjorde han det klart at han ikke ville gi etter for kuppmakerne. Han ba folk ikke respektere portforbudet som militæret hadde erklært.

– Jeg oppfordrer det tyrkiske folket til å samle seg på offentlige plasser. Jeg har aldri trodd at det finnes en makt som er sterkere enn folkemakten, sa Erdogan. Han hevdet at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket. Etter dette strømmet stadig flere til gatene, og det samlet seg en stor folkemengde ved Atatürk-flyplassen i Istanbul.

Skyting

Bare timer før Erdogan landet på flyplassen, ble det meldt om skyting ved terminalbygningen. I tillegg ble det meldt om skyting mot demonstranter ved en av broene over Bosporos-stredet i Istanbul. Et sykehus i byen melder at det har tatt imot minst 150 sårede, og myndigheten opplyser at minst 60 personer er drept i kuppforsøket.

Etter at de første meldingene om kuppforsøket var slått tilbake kom, brøt det ut jubel og feiring flere steder hvor Erdogan-tilhengere hadde samlet seg.

TV-bilder viste også soldater som dro fra sin post ute blant demonstranter. BBC og Reuters melder at flere soldater som har vært involvert i kuppet, har overgitt seg til væpnet politi i Istanbul. Så langt er 336 personer pågrepet.

UD fraråder reiser

Situasjonen i Tyrkia er likevel fortsatt høyst uoversiktlig, og Utenriksdepartementet i Norge fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Vi tar dette på det største alvor i UD. I kveld har vi satt krisestab. Det skyldes selvsagt at det er mange nordmenn i Tyrkia, og det er også en veldig uoversiktlig situasjon, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Han ber nordmenn som er i Tyrkia om å forholde seg rolig.

– I tillegg bør folk ikke gå ut der det er uro i gatene, sier Brende.

SAS innstiller flyginger til Tyrkia, mens Norwegian avventer

SAS innstiller to flygninger fra Oslo og København til Tyrkia lørdag. Norwegian avventer situasjonen.

– Det er tatt beslutning om å innstille to flygninger fra Oslo klokka 14 og København klokka 6.30 til Tyrkia, opplyser Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør i SAS til NTB etter klokka 3 natt til lørdag. SAS opererer også en charterflyging fra Bergen, og Nyman ber reisende ta kontakt med charterselskapet for mer informasjon.

Da NTB var i kontakt med Norwegian like før klokka 2 natt til lørdag var det ikke tatt noen beslutning om deres flygninger til Tyrkia lørdag.

– Situasjonen er veldig uklar, og jeg kan ennå ikke si noe om flygingene vil bli påvirket, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian til NTB. Flyselskapet har etter planen to flyvinger til Antalya lørdag, en fra Oslo klokka 6 og en annen fra Trondheim klokka 15. Mannion opplyser at Norwegians sikkerhetsavdeling følger situasjonen tett og vil gi passasjerer beskjed direkte så fort som mulig hvis det blir endringer.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige og ber nordmenn i Tyrkia registrere seg på: reiseregistrering.no. “For reisespørsmål kontakt flyselskap. Ved behov for akutt bistand ring: 2395 2395», skriver UD på Twitter.

(NTB)