Gå til sidens hovedinnhold

Fikk forbrukslån og kredittkort i andres navn: Slik lurte 31-åringen til seg millioner av kroner

Artikkelen er over 4 år gammel

31-åringen opprettet over ti kredittkort og søkte en rekke lån i kvinnens navn. Han rakk å bruke to millioner kroner før svindelen ble stanset.

Den 31 år gamle harstadmannen har nå valgt å legge kortene på bordet. 4. og 5. april går saken mot ham som tilståelsesdom i Trondenes tingrett.

Her er han siktet for blant annet ID-tyveri, forsikringssvindel og grovt bedrageri. Siktelsen mot ham er på 14 sider og består av hele 72 punkter, skriver Avisa Nordland.

- Det finnes tilsvarende saker i rettspraksis, men dette er veldig omfattende - både i antall lovbrudd, men også i verdier, sier Mona Madsen, politiadvokat i Harstad.

Kunde i flere banker

Til sammen er det varslet erstatnings- og oppreisningskrav mot 31-åringen på 2,75 millioner kroner, fremkommer det av siktelsen.

Brorparten knytter seg til diverse straffbare forhold der en kvinne i 60-årene er fornærmet. I løpet av høsten 2014 og den påfølgende vinteren, opprettet mannen mer enn ti kredittkort og flere kundeforhold i en rekke banker, alt i kvinnens navn. Han tok også opp lån ved å bruke hennes BankID.

Les også

Svindlerne prøvde å lure feil mann

 

Størrelsen på beløpene varierer fra kreditt på 10-15.000 kroner til forbrukslån på flere hundre tusen kroner. Til sammen dreier det seg om to millioner kroner. Pengene overførte han til seg selv, eller brukte til å betale for varer, tjenester og kjøp på nettet.

31-åringen brukte også en annen kvinnes identitet til å opprette bankkontoer, ta opp lån og søkte kredittkort. På den måten klarte han å få fatt i rundt 150.000 kroner før han ble stanset.

Tidligere domfelt

Mannen er kjent for politiet i den forstand at han tidligere er dømt for lignende forhold, opplyser politiadvokat Madsen. I forbindelse med en tidligere dom kom det opp saker som først nå er ferdig etterforsket og tatt med i siktelsen mot ham.

- I tillegg han har selv fortalt om straffbare forhold og vi har fått inn anmeldelser fra diverse fornærmede, sier Madsen.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på politiets etterforskning i påvente av rettssaken i april.

- Men det som er nærliggende for oss å få formidlet, er at det er viktig å ha kontroll med bankbrikker, ID-opplysninger og lignende - uansett om man er en privatperson eller et firma. På generelt grunnlag ser vi at ID-tyveri gir muligheter i den verdenen vi lever i, der det er lett å skaffe seg lån, kredittkort og andre ting. I siktelsen er det flere eksempler på det og vi oppfordrer derfor folk om å være forsiktige, sier Madsen.

Stjal posten til mann

For det er ikke bare de to kvinnene som er fornærmet i saken mot 31-åringen. Han har også stjålet post fra en mann i Harstad-området, som han deretter brukte til forsikringssvindel og forsøk på forsikringssvindel.

Blant annet sendte han tilbake i 2014 krav til Gjensidige for en Yahama påhengsmotor til en verdi av 31.000 kroner, som han hevdet var stjålet. Pengene ble utbetalt til 31-åringen, som måneden før hadde opprettet forsikring i den fornærmede mannens identitet. Pengene ble utbetalt til 31-åringen, som hadde opprettet forsikringspolise i den fornærmede mannens identitet måneden før.

 

På samme måte fikk han også utbetalt 3000 kroner for et kjøpeskap som han hevdet var skadet under flytting.

Videre forsøkte han også å kreve både Gjensidige og If for flere titusen kroner i erstatning for matvarer som angivelig hadde blitt skadet da en fryseboks hadde sluttet å virke. Utbetalingene ble stoppet da forsikringsselskapene fattet mistanke om at kravene var fiktive.

31-åringen forsøkte også å ta opp lån i den fornærmede mannens navn. Han fikk innvilget lånet og ble tilsendt de nødvendige papirene, men prosessen ble avsluttet da han ikke kunne legitimere seg som fornærmede.

Åpnet kundekontoer

Mannen er også siktet for å ha opprettet flere kundekontoer hos ulike Rema 1000-butikker ved å bruke navnene til diverse bedrifter, hovedsakelig i Harstad-området. Disse kontoene belastet han deretter for over 150.000 kroner til sammen.

Han brukte også bedriftsnavnene til å bestille gavekort til en verdi av 52.000 kroner fra et firma i Trondheim.

I tillegg skal han ha bestilt PC og mobiltelefon for 15.000 kroner til to ulike personer. Han tok imidlertid varene selv og unnlot å betale fakturaene.

Avslutningsvis omfatter siktelsen en rekke forsøk på svindel - blant annet ved å levere en forfalsket utleiekontrakt til Nav i et forsøk på å få utbetalt sosialhjelp. Mannen har også stukket av fra en hotellregning i Stjørdal i Nord-Trøndelag på over 14.000 kroner.

Advokat Tom Ovesen er forsvarer for 31-åringen.

- Jeg kan bekrefte at han har erkjent skyld for postene i siktelsen. Sånn sett er det nå bare et spørsmål om utmåling av straff, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Ovesen til Nordlys.

Slik kan du forebygge ID-tyveri

  • Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente over internett, på telefon eller e-post uten at det er du selv som har initiert det.
  • Klikk aldri på linker i e-post for å legge inn personinformasjon på siden du kommer til. Skriv heller inn adressen du kjenner fra før.
  • Legg aldri igjen personinformasjon hos bedrifter du ikke vet nok om.
  • Sikre dine kontoer for epost og nettsamfunn med totrinns-pålogging der det er mulig, eventuelt med sikkerhetsspørsmål og alternativ e-postadresse.
  • Sjekk om forbindelsen er kryptert når du skal legge inn persondata, som for eksempel kredittkortnummer, navn og e-postadresse.
  • Unngå bruk av debetkort. Kredittkort tilbyr vanligvis et visst nivå av beskyttelse mot identitetstyveri og kan begrense summen du vil bli ansvarlig for å betale i forbindelse med et misbruk. Debetkort tilbyr ikke denne beskyttelse  og fungerer slik at beløpet trekkes umiddelbart fra din konto. Dette gjør at gjerningspersonen kan tømme bankkontoen din helt før du oppdager noe mistenkelig.
  • Lås postkassen din for å hindre tyveri av personopplysninger som kommer i posten. Riv i stykker eller brenn dokumenter som inneholder personopplysninger. Vurder å kjøpe en makulator.
  • Begrens antall kort og personopplysninger i lommebok og vesker.

Kilde: Nettvett.no