Stortinget har talt: Nytt håp for familien Abu-Salah

Støtter forslaget: KrF-leder Knut Arild Hareide stiller seg bak forslaget om endring av statsborgerloven.foto: Terje pedersen/anb

Støtter forslaget: KrF-leder Knut Arild Hareide stiller seg bak forslaget om endring av statsborgerloven.foto: Terje pedersen/anb

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Stortingsflertallet har fratatt UDI myndigheten til å tilbakekalle statsborgerskap. Nå havner jobben hos domstolene.

DEL

Etter mye krass kritikk den siste tiden om den nåværende ordningen, ønsket SV å gjennomføre en lovendring angående statsborgerloven. Her fikk de støtte fra Ap, Senterpartiet, Venstre og MDG. Men de manglet KrF for å få et flertall på Stortinget.

– KrF vil ha bedre prosesser og vi har derfor bestemt oss for å støtte forslaget om at uavhengige domstoler skal avgjøre saker om statsborgerskap, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Han forteller også om muligheten for å innføre en foreldelsesfrist i saker som dette.

Mulig tilbakekalling

Mette Yvonne Larsen er advokat opprinnelig fra Svolvær som spesialiserer seg på saker som dette. Hun mener det kan bli omgjøringer.

– Stortinget har bedt regjeringen avvente saksbehandling av tilbakekallelser av statsborgerskap etter statsborgerloven § 26 annet ledd frem til regelverket er endret, forklarer Larsen.

Familien i Kabelvåg

I tillegg til vedtaket av Strotingsflertallet, har familien Abu-Salah mottatt ny dokumentasjon fra den norske ambassaden i Jordan, som skal verifisere vedtakene mot Abu-Salah og hans familie. I et intervju med Lofotposten, sier Abu-Salahs advokat, Jannicke Krane, at den nye informasjonen ikke gjør annet enn å bekrefte Firas uskyldighet. At han ikke er en jordansk statsborger.

– Bevisene de har sendt er for det første angitt med feil fødselsår. Ambassaden skriver i samme dokument at de ikke opererer med forskjellige opplysninger. Her framstår dokumentasjonen mildt sagt som mangelfull, sier Krane.

Hun presiserer at det viktigste derimot, er at ambassaden har bekreftet at Abu-Salah i 1988 gikk fra å være jordansk statsborger til å bli statsløs palestiner, noe som Abu-Salah har sagt fra begynnelsen.

Men i samme verifiseringsrapport fra 2014 hevder UDI at Abu-Salah på dette tidspunkt var en jordansk statsborger. Så langt, er dette ikke bevist.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken