(BA) UiB fikk i november et krav på rundt 23.000 kroner fra en tysk advokat.

Bakgrunnen var at en forsker ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet hadde rappet bilde fra nettet da han skulle lage invitasjon til en workshop, skriver universitetsavisen På Høyden.

Det ligger mange bilder på nettet som kan gjenbrukes helt lovlig, men det gjelder ikke det vakre bildet fra Lofoten som UiB-forskeren valgte.

– I denne saken er det ikke tvil om at forskeren ikke har noe rett til å bruke dette bildet. Å bruke bildet uten tillatelse har konsekvenser både i norsk og tysk rett, sier Helge Høivik, som er jurist og ansatt ved universitetsdirektørens kontor, til På Høyden.

Tilbyr halve kravet

Kravet fra advokaten, som representerer fotografen som har tatt bildet, lød på 2300 euro – altså rundt 23.000 kroner med dagens kronekurs.

I sitt svar til advokaten legger forskeren og UiB seg flat, men kontrer med å tilby 10.000 kroner som betaling for bildetyveriet. Det aktuelle bildet er fjernet fra nettsiden, som ifølge UiB hadde lite trafikk.

– Jeg har absolutt ingen grunn til å tro at dette er gjort med overlegg. Denne saken viser at det er behov for kunnskap og kompetanse om opphavsrett, mener assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden overfor På Høyden.

Åndsverkloven, som UiB-forskeren brøt, er tydelig på at man har rett på erstatning dersom noen rapper bildene dine.

Flere saker

Dette tilfellet er på ingen måte enestående. Bildebyrået NTB scanpix sendte i 2017 en regning på flere tusen kroner til skistjernen Petter Northug etter at trønderen hadde publisert tre bilder på sin Instagram-konto uten å betale for dem, skrev Medier24.

I 2016 skapte en fotograf i Sør-Norge overskrifter da hun sendte ut regninger med krav om 5000 kroner til en rekke organisasjoner som hadde brukt et bilde av det norske flagget uten tillatelse. BT skrev blant annet om Loddefjord idrettslag som fikk pengekravet etter å ha brukt bildet da de skulle ønske sine medlemmer god 17. mai.