- Det var ikke noe å si. Ingen ord var dekkende.

Hjalp til: Stig Atle Sivertsen, skipper på «Eros» tok om bord den overlevende fra sjarkforliset ved Røst mandag. Han hoppet fra baugen av båten til livbøya da redningsskøyta startet slepet. Arkivfoto

Hjalp til: Stig Atle Sivertsen, skipper på «Eros» tok om bord den overlevende fra sjarkforliset ved Røst mandag. Han hoppet fra baugen av båten til livbøya da redningsskøyta startet slepet. Arkivfoto

Artikkelen er over 5 år gammel

Stig Atle Sivertsen og «Eros» gikk så fort de kunne til havaristen da nødmeldinga kom.

DEL

Mannskapet på fem var akkurat ferdig med å dra garn utenfor Røst da mayday-meldinga kom mandag formiddag.

En sjark hadde kantret og var i ferd med å synke.


– Vi lå ei nautisk mil unna og gikk så fort vi kunne. Da vi kom fram var sjarken nesten gått ned. Bare baugen stakk opp, og der satt skipperen på 19 år og holdt seg fast. «Røstværing» kastet livbøye til skipperen, men han ville ikke forlate båten ettersom bestefaren fortsatt var om bord, forteller Stig Atle Sivertsen.

Klamret seg fast

Da redningsskøyta «Skomvær III» fikk satt slep i sjarken og skulle slepe, var skipperen villig til å forlate sjarken. Livbøya hadde satt seg fast i vrakgods, så vi fikk kastet ei ny til ham. Han måtte hoppe etter den, forteller Sivertsen.
Mannskapet dro skipperen inn og opp i «Eros».


- Det var ett å gjøre; å få av ham oljehyret og gi ham nye klær og ei dyne å varme seg på. Han var naturligvis veldig preget av det som skjedde og han fulgte nøye med på redningsaksjonen fra styrehuset, sier Sivertsen.


Så skjer det som alle fryktet: Sjarken går ned og forsvinner.


– Vi sto 30–40 meter unna og så på det alle sammen. Det var ikke noe å si. Ingen ord var dekkende, sier Sivertsen.

Ordfører Tor-Arne Andreassen snakket mandag med 19-åringen og fikk hans beretning av de hjerteskjærende øyeblikkende. - Det preger oss alle og våre tanker går til de etterlatte, uttalte Andreassen til Lofotposten mandag.

Gikk til land

Mens redningsskøyta fortsatte søket etter den andre fiskeren, gikk «Eros» mot land.


– Vi ringte familien til skipperen og avtalte at de skulle ta imot han på kaia. Vi kjenner begge to godt og har levert på samme fiskebruk i årevis, sier Sivertsen som sier det var en selvfølge å hjelpe til.


– Vi gjorde ikke noen stor innsats, det er jo en selvfølge å hjelpe til når det trengs. Da nødmeldinga kom, var det mange båter som gikk for livet for å komme fram. Det var godt å se, sier Sivertsen. Det var den 69 år gamle Åge Vikedal fra Helgeland som omkom i forliset.  Han oppholdt seg inne i båten da den sank og er ennå ikke funnet. Båten skal ligge på mellom 70 og 90 meters dyp. Ifølge Salten politidistrikt var han bestefar til skipper om bord på båten.

Salten politidistrikt skal etterforske saken og koordinere en aksjon for å finne Vikedal. Det er ikke klart når den omkomne blir hentet opp.  Havarikommisjonen for transport er kontaktet, og ifølge stabssjef Arne Hammer ved Bodø politistasjon skal det avgjøres i løpet av dagen i hvilken utstrekning de skal jobbe med saken.

Urovekkende

Mannskapet har ikke fått noen å snakke med om hendelsen i etterkant. Mandag kveld gikk de ut for å sette ny garnlenke. Tirsdag var de på vei hjem til Salten etter sendt sesong.
– Det ble ei trasig avslutning. Det verste er å se på når man ikke kan gjøre noe fra eller til. Dessverre skjer det ulykker på land og på hav. Det er mye fokus på sikkerhet, men likevel har det skjedd mange ulykker i år. Det er ikke bra for fiskeryrket, sier Sivertsen.

Les også: Fiskeriministeren kondolerer

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken