Vet ikke når den omkomne blir hentet opp

RØST: Redningsskøyta «Skomvær III» begynte å slepe sjarken, men den sank etter ti minutter slep. Politiet og Havarikommisjonen planlegger nå en aksjon for å få hentet opp den savnete. Foto: Rune Ellingsen

RØST: Redningsskøyta «Skomvær III» begynte å slepe sjarken, men den sank etter ti minutter slep. Politiet og Havarikommisjonen planlegger nå en aksjon for å få hentet opp den savnete. Foto: Rune Ellingsen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiet og Havarikommisjonen er i gang med å planlegge aksjonen for å finne mannen som omkom da en sjark gikk ned ved Røst.

DEL

Det var mandag formiddag en 8,5 meter lang plastsjark kantret og sank ved Røst. Skipperen på 19 år berget livet, mens hans bestefar satt innesperret i rorhuset og gikk ned sammen med båten. Politiet opplyser at det er 69 år gamle Åge Vikedal fra Helgeland som er savnet.

Mange dager

Ifølge stabssjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt fulgte savnete med båten ned.
– Båten, som tilhører savnetes barnebarn, ligger nå på mellom 70 og 90 meters dybde, og vi vet at den savnete var sier Hammer som forteller at politiet er i gang med å planlegge en aksjon for å finne savnete.
– Det vil i første omgang bli undersøkt hvilke ressurser som er hensiktsmessig til operasjonen og når ressursene er tilgjengelig. Førsteprioritet er å finne den savnete. Om sjarken blir hevet er for tidlig å si. Hvor lang tid en slik aksjon vil ta er usikkert. De operatørene vi har snakket med antyder at en slik aksjon vil ta rundt fem dager, og avhengig av godt vær. Når en slik aksjon igangsettes er for tidlig å si, sier Hammer.

Les også: - Skipperen måtte se familiemedlem gå ned med båten

Han forteller at politiet i Salten har innledet etterforskning.
–Det gjør vi for å kartlegge hendelsesforløpet og derav finne årsaken. Vi vil avhøre flere fiskere som var i nærheten da ulykken skjedde. Foreløpig kan vi ikke si noe om ulykkesårsak, sier Hammer.
–Vi har en egen pårørendekontakt som kontinuerlig informerer de pårørende om det som skjer og hvilke tiltak vi planlegger, legger han til.
Statens havarikommisjon for transport (SHT) er varslet og samarbeider med politiet om hvilke tiltak som er hensiktsmessig å bruke.
–Tirsdag morgen begynte vi kartleggingen av hvilke ressurser som er nødvendig i vårt arbeid. Det gjøres i samarbeid med politiet. Vår oppgave er ikke å fordele skyld. Det våre undersøkelser skal føre til er å finne årsaken til forliset. Dette for å hindre nye ulykker og for å bedre sjøsikkerheten. Vi vil sende inspektører til Røst for å snakke med fiskerne som har sett ulykken, sier William J. Bertheussen som er direktør i SHT.

Stig-Atle Sivertsen er skipper om bord i "Eros" som tok 19-åringen om bord etter forliset. Les hans beskrivelse her: – Ingen ord er dekkende

Les også: Fiskeriministeren kondolerer

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken