Gå til sidens hovedinnhold

Tre ulykker som førte til fire dødsfall

Juni og juli har vært to sommermåneder preget av svært mange alvorlige hendelser i Lofoten

Artikkelen er over 6 år gammel

Fire personer fra Lofoten har mistet livet i tre forskjellige ulykker i sommer.

Sommeren startet med en tragisk ulykke i fjellet innerst i Kjerkfjorden, hvor to personer bosatt på Vestvågøy mistet liv i en rasulykke.

Også juli startet med en alvorlig dødsulykke. Denne gang i trafikken da en 41 år gammel kvinne fra Leknes mistet livet i en kollisjon mellom en trailer og en personbil.

Og før helgen mistet en 42-år gammel mann fra Svolvær livet i en drukningsulykke.

Lofotposten har omtalt de mange ulykkene både på nett og papir, og vi presenterer her en dyster oversikt over de mange store og små hendelsene i sommer.

Søndag 31. mai:

To personer i ett turfølge, på klatretur i Moskenes, omkom da de ble tatt av et ras søndag. Det var to erfarne fjellfolk, Kristin Skulbru og Håkon Strand, begge bosatt på Vestvågøy, som omkom.

Mandag 1. juni

En person ble skadet etter en velt med ATV i forbindelse med linjearbeid med den nye kraftlinja på Lofast. Mannen ble hentet av ambulansehelikopteret og fraktet til sykehuset i Harstad.

 

En person ble fraktet til sykehuset på Gravdal etter at han hadde krasjet med moped. Trafikkulykken skjedde på Leknes i ett kryss, og mopedisten ble letter e skadet.

Tirsdag 2. juni

En arbeider i Svolvær ble kraftig forslått da han skulle avslutte dagen og klatre ned av ett stillas. Han stakk en rørtang inn i armen sin og blødde så kraftig at han måtte sendes til sykehus med ambulanse.

En mann og en kvinne på hver sin moped kolliderte ved Storeidet på Vestvågøy. Mannen ble slengt av mopeden i sammenstøtet og ble så mye skadet at det bar til sykehus med ambulanse.

Torsdag 4. juni

Like før midnatt ble E10 på Reine stengt på grunn av ras. En bobil ble truffet, men ingen personer ble skadet. Rasvollen ved Reinebringen tok av for det meste av raset, men også en høyspentlinje ble tatt av raset.

Lørdag 6. juni

Både sjåføren og passasjeren kom uskadd fra en utforkjøring på E10 ved Hættbakken like ved Leknes. Bilen unngikk så vidt autovernet og en stor stein før den stoppet i gresset noen meter utenfor veien.

Grytidlig på morgen tok det fyr i Sundklakkbrua på E10. Brannvesenet fra Vågan fikk en utfordrende slokkeoppgave da de delvis måtte krype fram til arnestedet for å få slokket.

Torsdag 11. juni

Tre damer i 20 årene gikk seg fast i fjellet bak Svolværgeita. Den alpine redningsgruppen i Svolvær ble sendt ut for å assistere de tre damene ned fra fjellet.

 

Fredag 12. juni

En sjark med motorhavari utenfor Steinfjorden i Vestvågøy drev mot land og måtte fredag morgen ha assistanse av redningsskøyta «Det Norske Veritas».

På Ramberg rullet en parkert bil ut i havet og ble liggende og duppe i havoverflata. En person kom til med båt og ville buksere bilen nærmere land. Det ble et merkelig syn for de forbipasserende med en flytende bil og båt like ved hverandre.

Fredag 19. juni

Det ble iverksatt full leteaksjon etter en fjellklatrer i Henningsvær etter at kameraten hadde meldt ham savnet. Det gikk lang forholdsvis tid før aksjonen ble avblåst, da det viste seg at den saknete personen satt på kafe og koste seg.

Søndag 21. juni

En spansk turist falt 100 meter ned fra fjellet i Kjerkfjorden ved Reine. Redningshelikopteret fra Bodø ankom ulykkesstedet og lokaliserte mannen straks. De fikk heist den skadde om bord i maskinen og fløyet ham til sykehuset i Bodø.

Søndag sank en båt med fire turistfiskere om bord i Moskenesstraumen. Turistene kom seg over i en annen båt svært raskt og ble på den måten reddet i land uten vesentlig dramatikk. Men båten gikk til bunns.

Torsdag 25. juni

En storstilt leteaksjon ble igangsatt etter Tore Rekkebo (61) fra Svolvær, som ble meldt savnet torsdag. Store styrker fra politi, Røde Kors, Sivilforsvaret lette i turområdet vest for Svolvær, blant annet i Kongsmarka. Leteaksjonen pågikk i flere dager, og det ble også satt inn Redningshelikopter i søket. I tillegg var både Orion-fly og F16 med spesialutstyr med i søket, som etter hvert ble utvidet til å omfatte flere områder på Austvågøy. Den savnete er fortsatt ikke funnet.

En tysk bobil veltet utenfor kanten på E10 ved Knutstad. Bobilen ble liggende på siden ved veibanen. Det tyske ekteparet kom uskadd fra bobilvelten.

 

Fredag 26. juni

Alle nødetatene rykket ut til en brann i Stamsund. Det var et skur som sto i full fyr fredag kveld. Det var ikke fare for andre bygninger, men skuret med innhold gikk tapt i brannen.

Søndag 28. juni

Søndag formiddag ble en person kjørt til sykehuset på Gravdal etter en voldsepisode på stedet. To personer ble senere pågrepet av politiet etter slagsmålet som hadde foregått innendørs. Senere ble mistanken rettet mot tre personer, som hadde benyttet særlig farlig gjenstand i slagsmålet.

Torsdag 2. juli

Enebolig på Ørsnes jevnet med jorden etter brann. Familien var ikke hjemme da brannen brøt ut. Politiet mistenker at brannen var påsatt av en som var i nærheten og ble anholdt for annet skadeverk på Ørsnes.

Like ved arnestedet ble en mann pågrepet av politiet etter at han hadde gått berserk og utført omfattende skadeverk på en bolig og ramponert en campingvogn: Mannen ble like etter koblet til ildspåsettelsen.

Dramatisk kollisjon mellom en personbil og en trailer på E10 ved avkjøringen til Langvågen på Vestvågøy. Den kvinnelige sjåføren, Edel Pettersen 41 år fra Leknes omkom i ulykken. Det var også to barn i bilen. Begge komme fra ulykken med mindre fysiske skader, og de ble straks kjørt med ambulanse til sykehuset på Gravdal. Årsaken til ulykken har politiet i ettertid fastslått skyldes at tilhengeren til traileren hadde kommet over i feil kjørebane. Trailersjåføren kom uskadd fra ulykken, det gjorde også sjåføren av en varevogn som kjørte inn i traileren som et følgeuhell.

Lørdag 4. juli

Einar Hirch (62) skled på snøen under en fjelltur på Møysalen en lørdag helt i begynnelsen av juli. Det var flere i turfølget på 24 kvinner og menn, som fikk vansker i snøen og som skled. Men bare Hirch raste utenfor kanten, og forsvinner i tåka. Han farer 350 meter nedover fjellsida.

– Jeg tenkte det var det. Jeg kunne ikke forstå at noen kunne overleve et slikt fall, sier kona Anne Katrine Munch-Ellingsen til Lofotposten. Hun gikk bak mannen og hadde en kvinne bak seg.

Tirsdag 7. juli

En norsk kvinne i følge med flere på fjelltur falt og skadet seg slik at hun måtte ha hjelp for å komme ned av Holandsmælen i Vestvågøy. Sea King redningshelikopter kom fra Bodø og kunne løfte kvinnen ned til lufthavna på Leknes. Derfra ble hun fraktet videre til sykehuset på Gravdal i ambulanse.

En sjåfør fikk førerkortet beslaglagt etter at tre biler kolliderte på E10 mellom Leknes og Gravdal. Sjåføren i den andre bilen i rekken bremset opp for den første, som skulle svinge av veien. Men det gjorde ikke sjåføren i den tredje bilen. Han braste inn i bilen foran som igjen braste inn i den første bilen. Sistnevnte sjåfør fikk førerkortet beslaglagt. En av personene ble sendt til legevakta for sjekk etter uhellet.

Fredag 10. juli

En norsk kvinnelig motorsyklist veltet på E10 like øst for Rørvikskartunnelen i Vågan. Kvinnen ble alvorlig skadd og ble fraktet med ambulansehelikopter til Universitetssykehuset i Tromsø. Skadene var omfattende men ikke livstruende. Søndag hadde tilstanden bedret seg og var stabil. Det var to kvinner sammen, men den andre kom fra ulykken uten involvering. Ulykken skjedde midt på dagen fredag med stor trafikk i begge retninger på E10, hvor det ikke var omkjøringsmulighet på stedet. Det dannet seg derfor straks lange køer, mens redningsmannskapene jobbet på ulykkesstedet.

Tirsdag 14. juli

En amerikansk fotturist skadet seg på fjelltur ved Ballstad og måtte ha hjelp av redningsskøyta «Det Norske Veritas» for å komme seg til sykehuset. Den skadde kvinnen var på bryllupsreise i Lofoten da uhellet skjedde på stien mellom Nesland og Nusfjord.

 

Fredag 17. juli

Et ektepar berget seg ut av det brennende huset i Hopen natt til fredag. Sønnen var hos bestemora da brannen startet, men ekteparet mistet alt de eide i brannen.

Den 42 år gamle Terje André Hansen fra Svolvær omkom i en drukningsulykke ved Sandsletta camping i Vågan, etter at han falt over bord i båten han var i.

Mandag 20. juli

Store verdier gikk tapt da den eldre delen av fiskebruket på Kleppstad ble totalskadd i brann tidlig mandag morgen. Fiskebruket eies av Fritz Karl Pedersen og eierne opplyser til Lofotposten at anlegget skal bygge sopp igjen.

Minibuss med syv personer trillet utenfor kaikanten i Henningsvær. Fire av personene kom seg ut av bilen før den vippet utenfor og gikk rundt. Den ene av disse ble skadet da hun ble truffet av minibussen i det den bikket utenfor kanten. Bilen landet på taket i fjæra og de tre i bilen kunne krype nogen lunde uskadd ut. Den skadde ble kjørt til sykehuset for ekstra sjekk.

En ansatt på Melbu fiskeindustri ble skadet i en gasseksplosjon. Mannen ble fraktet til sykehuset på Stokmarknes. Det oppsto ammoniakklekkasje etter eksplosjonen og politiet sperret av et område på 600 meters radius rundt gasslekkasjen. Det førte til at også ferga med 65 passasjerer måtte gjøre vendereis fra Melbu til Fiskebøl.

Onsdag 22. juli

En sau og et lam ble ihjelkjørt på E10 onsdag formiddag i Hattnestunnelen om lag tre mil øst for Svolvær. Noen timer senere tar bilturister kontakt med politiet og opplyser at de er skyld i ulykken.

Torsdag 23. juli

En personbil  tok til å brenne på E10 like øst for Rørvikskartunnelen. I løpet av kort tid sto bare bilskallet igjen.

Sjåføren ble hentet av ambulanse etter at han kjørte av veien på Kleppstad,.

Ei kvinnelig turgåer ble overrasket av tåke i fjellet ved Vaterfjorden. Hun satte seg ned ved Rundfjellet og ventet på at personell fra Røde Kors skulle hjelpe henne ned.

Mandag 27. juli

En motorsykelist fra Lofoten ble alvorlig skadd etter en utforkjøring på veien ned til Nusfjord. Mannen ble fløyet med redningshelikopter til Bodø hvor han ble operert.

Tirsdag 28. juli

Sau ble påkjørt og hardt skadd ved Strandslett på Valbergsveien.

Onsdag 29. juli

Både Sea King og redningsskøytene "Sundt Flyer" og "Det norske Veritas " var i aksjon i Myklevika ved Stamsund da en tysk turist kom i havsnød.

En bilist kjørte av veien og smalt i bergveggen i Stamsund.

En motorsyklist kom uskadd fra en velt ved Sundklakkbrua på E10.

Det var et branntilløp ved mottakssenteret i Stamsund. Alle beboerne kom seg uskadd ut og branntilløpet ble raskt kontrollert og slukket.

Kommentarer til denne saken