Sjåfør satt fastklemt etter at trailer kjørte i bergvegg

Redningsmannskapene i full gang med å få berget traileren

Redningsmannskapene i full gang med å få berget traileren Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sjøføren ble berget ut like før klokken åtte og kjørt til legevakt. Trailer i kø skled inn bergveggen. Oppdatert 12.53. E10 åpnet.

DEL

Det er svært glatt på ulykkesstedet og det hoper seg opp med vogntog på begge sider. E10 er delvis stengt. Større kjøretøy kunne ikke passere. Mens personbiler blir sluppet forbi i puljer, sier politiet.

Klokken 12.00 ble også større kjøretøy sluppet forbi ulykkesstedet. Da var det kun en henger som skulle fjernes, og som ikke var til større hinder for trafikken, som passerte stedet i ett kjørefelt.

Litt over klokken seks tirsdag morgen fikk politiet melding om at en trailer hadde kjørt av E10 og rett i en bergvegg.
-Ulykken skjedde ved Budalen ved Fiskebøl. Sjåføren var fastklemt, og alle blålysetatene rykket ut fra Svolvær. Førerhuset var sammenklemt. Og sjåføren (53) fra Estland satt fastklemt med bena, men var ved bevissthet. Mannen var alene i bilen. Også redningshelikopteret fra HRS i Bodø ble rekvirert. Da de kom fram ved halv åtte tiden, kunne de avbryte oppdraget og  retunere til basen.
-Sea Kingen er ankommet, men vi har fått beskjed om at oppdraget er kansellert. Årsaken til det vet jeg foreløpig ikke, men det kan være at mannnen ikke var så hardt skadd som først antatt. Helikopteret vil nå returnere, opplyser redningsleder Raymond Prestøy ved Hovedredningssentralen til Lofotposten klokken 07.40.

Operasjonsleder Anne Karlsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt opplyser til Lofotposten at sjåføren ble berget ut ti minutter på åtte og det ikke var nødevendig med bistand fra HRS.


-Sjåføren har pådratt seg ubetydelige skader og kjøres til legevakt i Svolvær, opplyser politiet.

Skadestedsleder Espen Svartsund i politiet opplyser til Lofotpostens journalist på stedet at det er 10 centimeter nysnø på stedet og det er isete og glatt veibane.

- Det er blitt veldig glatt. Nysnøen er nedkjørt og gjør overflaten til et sklibrett. Ulykkestraileren er utstyrt med helårsdekk som ikke gir veigrep på slikt føre. Denne ulykken er svært lik den vi hadde for vel en uke siden ved Hattnestunnelen en liten kilometer herfra. Også da kunne sjåføren gå til ambulansen, selv om de materielle skadene var store, med nærmest en sundklemt førerhytte, sier Svartsund.

Det står syv vogntog i kø på sørsiden av ulykkesstedet, mens personbiler blir sluppet forbi i puljer.

- En ny utenlandsk trailer havnet i bergveggen. Vogntoget sto i kø på nordsiden av ulykkesstedet i en helling og etter kort tid skled den ut av veibanen og havnet i berget, sier vår journalist Bjørnar Larsen på ulykkesstedet.

- Også denne traileren er utstyrt med helårsdekk. Når disse blir stående, varmer de opp snøen som tiner og det danner seg en våt skliflate. Norske trailer er ofte utstyrt både med piggdekk og sandstrømaskin innbygd ved hjulsettene, sier Svartsund.

Det er ingen mulighet for vogntogene som står køfast på begge sider av ulykkesstedet og få snudd. Derfor hoper det seg opp med større kjøretøy på begge sider, mens personbiler blir sluppet forbi ulykkesstedet i puljer.

Nok en gang sto brannvesenet i Svolvær foran et utfordrende redningsoppdrag hvor et større kjøretøy var involvert.

- Vi har redningsutstyr, men ikke tilpasset tung redning. Det burde komme på plass. Brannvesenet i Vågan er et av de som har flest slike vanskelige tunge oppdrag grunnet ulykker med trailere, og vi har ikke sutstyr for å få folk løs, sier Roy Charlsen i Vågan brannvesen.

E10 er altså delvis stengt, og politiet anbefaler omkjøring på RV888 via Laukvik og Strønstad for større kjøretøy.

Redningsbilen fra Viking er allerede på stedet og jobber med å få de to trailerne bort fra veibanen slik at E10 igjen kan åpnes for normal ferdsel.

Se videoinnslag om sjåførens dager etter ulykka:

Redningsmann Arild Didriksen i Viking hjalp den uheldige trailersjåføren, men er samtidig bekymra for at det estiske firmaet vil rydde opp etter utforkjøringa.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken